Η νοημοσύνη των σκύλων μπορεί να μετρηθεί μέσω τεστ IQ, υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα.

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), με επικεφαλής τη Δρα Ρόζαλιντ Άρντεν και τον Δρα Μαρκ Άνταμς, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο τεστ για να αξιολογήσουν την εξυπνάδα 68 σκύλων. Το τεστ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα για κάθε ζώο, περίπου όσο και για έναν άνθρωπο, και περιλάμβανε δοκιμασίες προσανατολισμού, διάκρισης ανάμεσα σε διαφορετικές ποσότητες τροφής, ικανότητας να ακολουθούν την χειρονομία ενός ανθρώπου που έδειχνε ένα αντικείμενο κ.ά.

Διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι που τα κατάφερναν καλά σε μια δοκιμασία, σε γενικές γραμμές αποδεικνύονταν εξίσου καλοί και στις υπόλοιπες, όπως περίπου συμβαίνει και με τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε τεστ «γενικής νοημοσύνης» (IQ). «Όπως οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, έτσι και οι σκύλοι, ακόμη και της ίδιας ράτσας». δήλωσε η Άρντεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το perierga, η υψηλότερη νοημοσύνη έχει συνδεθεί με τη γενική κατάσταση της υγείας και τη μακροζωία, καθώς θεωρείται ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι ζουν και περισσότερο. Όσον αφορά στη χρησιμότητα της μελέτης ο Δρ Άνταμς δήλωσε ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν «ένα τεστ νοημοσύνης για σκύλους, που θα είναι αξιόπιστο και εύκολο. Ένα τέτοιο τεστ θα βελτιώσει γρήγορα την κατανόησή μας για τη σχέση ανάμεσα στη νοημοσύνη των σκύλων, την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους, αποτελώντας το θεμέλιο για μια επιδημιολογία των σκύλων».

«Οι σκύλοι, άλλωστε, δείχνουν άκρως πρόθυμοι για κάτι τέτοιο και φαίνεται να απολαμβάνουν την όλη διαδικασία του τεστ» πρόσθεσε. Η μελέτη δημοσιεύεται στο εξειδικευμένο περιοδικό «Intelligence».