Τα μαλλιά είναι ένα από τα δυνατά σημεία της εξωτερικής μας εμφάνισης. Γι’ αυτό και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη μας προτρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα διατηρήσουμε υγιή και λαμπερά, μέσω της διατροφής μας.

Εκτός από τη σωστή μάσκα μαλλιών, το κατάλληλο σαμπουάν και το ειδικό λαδάκι για τα μαλλιά, προσέξτε τι βάζετε και στο πιάτο σας, αν θέλετε να έχετε όμορφα και λαμπερά μαλλιά!

Σολομός

Πέραν του ότι είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D (και τα δύο είναι το κλειδί για δυνατά μαλλιά) τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του είναι το μυστικό! Βρίσκονται στο θύλακα της τρίχας, στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής σας και στα φυσικά έλαια που κρατούν τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας ενυδατωμένα. Εναλλακτική: Αν ο σολομός δεν σας αρέσει, επιλέξτε άλλα ψάρια, όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα, το σκουμπρί, αλλά και αβοκάντο, σπόρους κολοκύθας, και καρύδια.

Καρύδια

Πλούσια σε ω3, βιοτίνη και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες του DNA. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τα καρύδια έχουν επίσης χαλκό, που βοηθά να κρατήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας πλούσιο και λαμπερό.


Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών (ακόμα και σε βλεφαρίδες σας), καθώς και σε ξηρό δέρμα της κεφαλής. Άλλες επιλογές πλούσιες σε ψευδάργυρο: εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, αυγά.


Γλυκοπατάτες

Πλούσια πηγή της αντιοξειδωτικής βήτα καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Κάθε κύτταρο του σώματος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βιταμίνη Α. Βοηθάει στην παραγωγή ελαίων που διατηρούν τριχωτό της κεφαλής σας, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να σας αφήσει ακόμη και με φαγούρα, ξηροδερμία, ενοχλητική πιτυρίδα. Άλλες επιλογές: καρότα, πεπόνι, μάνγκο, κολοκύθα και βερίκοκα.

Αυγά

Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο, θείο και σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή βοηθά τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο στους θυλάκες των τριχών.


Σπανάκι

Ο σίδηρος, το β-καροτένιο, το φολικό οξύ και η βιταμίνη C από το σπανάκι ενισχύουν το τριχωτό της κεφαλής. Άλλες επιλογές: Δοκιμάστε εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σκούρα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και τα σέσκουλα.

Φακή

Μικρό, αλλά πανίσχυρο, αυτό το όσπριο είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη, καθιστώντας το απαραίτητο για χορτοφάγους και vegans.

Ελληνικό γιαούρτι

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ -ένα συστατικό που συχνά θα δείτε στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης μαλλιών) και βιταμίνη D.

Μύρτιλα

Εξωτικά φρούτα-υπερτροφή! Βοηθούν στην κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους θύλακες.


Πουλερικά

Εύκολη επιλογή για επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά και πολύ καλή πηγή για ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επειδή η τρίχα είναι 97% πρωτεΐνη, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι κυριολεκτικά η βάση για γερά μαλλιά.