Το καφέ αναγνωστήριο "Discover your way" στην οδό Πατρέως σχεδιασμένο από την Πατρινή αρχιτέκτονα Μυρτώ Κιούρτη κέρδισε μια μεγάλη διάκριση στα Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016.

Διακρίθηκε ως ένα από τα δεκατρία κορυφαία έργα που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό απόΈλληνες αρχιτέκτονες τα τελευταία 4 χρόνια. Η διάκριση ανακοινώθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην τελετή απονομής των Βραβείων στο Μουσείο Μπενάκηστην Αθήνα.

Οι ΔΟΜΕΣ αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο περιοδικό αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και κάθε χρόνο απονέμουν βραβεία αρχιτεκτονικής. Η επιλογήτων έργων που διακρίθηκαν έγινε από διεθνή επιτροπή πολύ γνωστών αρχιτεκτόνων, και συγκεκριμένα του Enrique Walker διευθυντή του μεταπτυχιακού της ΣχολήςΑρχιτεκτόνων του Columbia University στη Νέα Υόρκη, του διάσημου Λονδρέζου αρχιτέκτονα David Chipperfield και του Alberto Campo Baeza καθηγητή της ΣχολήςΑρχιτεκτονικής στη Μαδρίτη.

Να σημειώσουμε ότι το κατάστημα "Discover your way" ανταγωνίστηκε κτίρια κατοικιών, μουσεία, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλα μεγάληςκλίμακας έργα, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το κατάστημα βραβεύτηκε τόσο για την αισθητική του όσο και για το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από τη μορφή και τα υλικά αφού ο χώρος στοχεύει στο ναπροωθήσει νέες συμπεριφορές λειτουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων στον δημόσιο χώρο και βίο. Το πατάρι του καταστήματος επιμερίζεται με τη βοήθεια ενόςσυστήματος από πανέλα σε ενότητες που εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις.

Ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει το μικρό γραφείο για διάβασμα που απαιτεί αφοσίωση,το μεγάλο τραπέζι για τις ομαδικές εργασίες μαζί με συμφοιτητές του, μπορεί να να ξεκουραστεί σε ένα από τα μικρά καθιστικά ή να συναντηθεί για καφέ με κάποιονφίλο του στο κλασικό τραπεζάκι. Οι επιμέρους χώροι αναπτύσσονται περιμετρικά της σκάλας ανόδου, η οποία κατασκευάζεται ως σειρά από κερκίδες όπως αυτέςπου συναντάει κανείς στα αμφιθέατρα των Σχολών ή στις μνημειακές εισόδους ιστορικών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα τα μικρά αυτά ημι-οριοθετημένα δωμάτιαπαραπέμπουν στα σπουδαστήρια-κελιά των μοναστηριών, του αρχέτυπου δηλαδή εκπαιδευτηρίου στην Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού.

Η διάταξη του χώρου καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, απαιτώντας από όλους να λειτουργούν μαζί, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής προκειμένου να σεβαστούν τονδιπλανό τους. Αντίθετα με τη συνηθισμένη λύση που συναντάμε σε τέτοιους χώρους όπου η περιοχή διαβάσματος διαχωρίζεται από την περιοχή ξεκούρασης μεγυάλινο τοίχο, οι προτεινόμενες οριοθετήσεις δημιουργούν τις συνθήκες ενός κοινωνικού πειράματος και προϋποθέτουν νέες πρακτικές εκ μέρους των ατόμων μεστόχο την κατάκτηση μιας συλλογικότητας που βασίζεται στον σεβασμό του Άλλου.

Η αρχιτεκτονική πρόθεση ενισχύεται και νοηματικά από τα γκραφίτι τουπεριμετρικού τοίχου, δημιουργία του Bilos, τα οποία οπτικοποιούν μια σειρά αποφθεγμάτων του Immanuel Kant, του φιλοσόφου που κατεξοχήν στοχάστηκε πάνωστους νεωτερικούς όρους της κοινωνικής συνύπαρξης.

Οι Φωτογραφίες είναι του Νίκου Ψαθογιαννάκη