Δοκιμάζονται οι αντοχές, η όσφρηση και η υγεία των κατοίκων του Πύργου τις τελευταίες εβδομάδες με τη λειτουργία των πυρηνελαιοργείων στις παρυφές της πόλης. Οι νοτιάδες των τελευταίων ημερών έσπρωξαν την βαριά μυρωδιά προς τον αστικό ιστό με τους πολίτες να παραπονούνται πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι πάσχουν από αναπνευστικό ή άσθμα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για να παραπονεθούν.

Ωστόσο σύμφωνα με το ilialive το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει και έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ έχουν γίνει και αυστηρές συστάσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αν δεν υπάρξει συμμόρφωση είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.

Το πρόβλημα είναι έντονο τα τελευταία χρόνια και σε κάθε σεζόν γίνονται έλεγχοι και συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Μετά και τους πρόσφατους ελέγχους και ενώ τα παράπονα ήταν και πάλι έντονα από τους πολίτες του Πύργο, σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος την περασμένη Δευτέρα απέστειλε επιστολή όπου ζήτησε να συμμορφωθούν οι εταιρίες που παρουσιάζεται το πρόβλημα με το πλαίσιο που καθορίζει η άδεια λειτουργίας του. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που θα είναι η προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τους παραβάτες.

Από την άλλη όπως μας καταγγέλθηκε από κάτοικο του Πύργου που θέλησε να ακολουθήσει το δρόμο της καταγγελίας προς τις επιχειρήσεις που επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους το περιβάλλον, η διαδικασία δεν είναι εύκολη ή τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δόθηκε. Από τη μια πληροφορήθηκε για το αν έχουν γίνει έλεγχοι και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα κάτι που επιβεβαιώθηκε. Ρωτώντας σχετικά για την υποβολή καταγγελίας σε βάρος εταιρίας που παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά στο θέμα αυτό, πληροφορήθηκε πως το παράβολο για την καταγγελία κοστίζει 200 ευρώ και θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με τις παραβάσεις που έχει υποπέσει η καταγγελλόμενη εταιρία.