Ελεύθερος να πάει στο σπίτι του θα είναι σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα ο Γιώργος Ρουπακιάς. 

Ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, αποφυλακίζεται στις 18 του ερχόμενου Μάρτη λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης κι ενώ η πρωτόδικη δίκη για την υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να ολοκληρωθεί. 

Το υπ.αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας πάντως, με το οποίο παύει η προφυλάκιση του, ορίζει την επιβολή δύο περιοριστικών όρων στον κατηγορούμενο προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του στη δίκη . 

Συγκεκριμένα του επιβάλλονται οι όροι: 

-Κατ΄ οίκον περιορισμός υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο δικαστήριο που διεξάγεται η δίκη σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, κατά τις ημέρες δικασίμου, με αστυνομική συνοδεία. 
-Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Ο Γ.Ρουπακιάς είχε αρχικά κριθεί προφυλακιστέος για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αλλά αργότερα εκδόθηκε κι άλλο ένταλμα προσωρινής του κράτησης για το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει διακοπεί από τις 11 Ιανουαρίου ( που ήταν η τελευταία δικάσιμος) λόγω της απεργίας των δικηγόρων . 

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου 15 από τους 140 μάρτυρες κατηγορητηρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων ξεπερνά τους τριακόσιους. 

Στο δικαστήριο εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά που θα είναι, για λίγο καιρό ακόμα, προφυλακισμένος ,παρίστανται καθημερινά περί τους εφτά με οκτώ εμπλεκόμενους από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους. 

Κραυγαλέα από τη πρώτη ημέρα της δίκης είναι η απουσία από το εδώλιο του κατηγορούμενου γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως και των υπολοίπων νυν και πρώην βουλευτών της, που εκπροσωπούνται -όπως έχουν δικαίωμα- από τους συνηγόρους τους. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και την πρώτη ημέρα έναρξης της διαδικασίας , στις 20 του περασμένου Απρίλη, στη δικαστική αίθουσα έδωσαν το παρόν οι 44 από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων ήταν μόνο οι τρείς , από τους πρώην και νυν βουλευτές της Χ.Α. που είναι υπόλογοι ποινικά. 

Οι υποθέσεις που εξετάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι: 

* Η υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, με την οποία και ξεκίνησε η δίκη. 

Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». 

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου μουσικού είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής της Χ.Α. στη Νίκαια. 

Για απλή συνέργεια στην δολοφονία κατηγορούνται ακόμα δεκαέξι άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης. 

* Υπόθεση άγριας επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. 
Μεταξύ των υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. 

Στη δικογραφία περιγράφονται και άλλες σοβαρές υποθέσεις ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της Χ.Α. 

Το ογκωδέστατο υλικό της δικογραφίας περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και σοκαριστικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων. 

Ως η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, που είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης-όπως αναφέρεται στη δικογραφία -με αρχηγό το Νίκο Μιχαλολιάκο, είναι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χ.Α.: 

Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.