Στην εποχή της κρίσης η τοκογλυφία ανθεί! Ολοένα και περισσότεροι καταφεύγουν σε τοκογλύφους προκειμένου να πάρουν κάποια χρήματα, ενώ η αυξημένη ζήτηση… έχει αυξήσει και τον τόκο! Και αν το 2007 – 2010, την εποχή που ο τότε Διοικητής Ασφαλείας Πατρών Θανάσης Νταβλούρος προσπαθούσε να εξαρθρώσει τα δύο τοκογλυφικά κυκλώματα που υπήρχαν στην Πάτρα, το επιτόκιο ήταν 6% το μήνα, σήμερα το επιτόκιο φθάνει το 10% μηνιαίως (αν δεν καθυστερήσει δόση ο «πελάτης»)!

«Στα 10.000 ευρώ ζητάει 11.000 κάθε μήνα» μας είπε θύμα τοκογλύφου.

Μία από τις πιο «κραυγαλέες» υποθέσεις τοκογλυφίας αναμένεται σύντομα να φθάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης! Νέος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας καυσίμων, ενώ διαθέτει και κατάστημα εστίασης, αναγκάστηκε να δανειστεί συνολικά (σε 3 δόσεις) το ποσό των 40.000 ευρώ από άνδρα που κατηγορεί ως τοκογλύφο!

Στο χέρι πήρε 37.800 καθώς τα 2.200 ευρώ «μοιράστηκαν» άνθρωποι του φερόμενου ως δανειστή, αυτός που «βρήκε τον πελάτη και έκανε την γνωριμία και ένας εισπράκτορας!

Τα πρώτα χρήματα, σύμφωνα με την εφ. Κόσμος, του τα έδωσε τον Φεβρουάριο 2015, η επόμενη δόση ήταν τον Απρίλιο και η τρίτη τον Ιούλιο! Λόγω καθυστερήσεων στην αποπληρωμή ακόμη και της πρώτης «δόσης» το επιτόκιο αυξανόταν! Σύμφωνα με τον μηνυτή και φερόμενο θύμα αυτής της ιστορίας, πλέον χρωστά… 127.000 ευρώ! Για το συγκεκριμένο ποσό ο δανειστής έχει στην κατοχή του γραμμάτια, ενώ έβαλε ως υποθήκη τόσο το κατάστημα του δανειζόμενου όσο και την επιχείρηση με τα καύσιμα! Αυτό σημαίνει πως αν στο Δικαστήριο δεν αποδειχθεί τοκογλυφία, τότε … παίρνει τις επιχειρήσεις του «πελάτη» του!

Μήνυση έχει κάνει και ο καταγγελλόμενος ως τοκογλύφος! Για συκοφαντική δυσφήμιση! Υποστηρίζει δε πως ο φερόμενος ως δανειζόμενος… του έχει πουλήσει τις επιχειρήσεις του! Και ότι όλα αυτά ήταν προϊόν εμπορικής συναλλαγής!

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο δανειστής και κατηγορούμενος για τοκογλυφία είναι πρόσωπο … υπεράνω υποψίας! Συνταξιούχος ένστολος και μάλιστα είχε ασχοληθεί στο παρελθόν και με τα κοινά!