Δεκαετίες του '50, του '60, του '70.

Η χώρα μετά τα χρόνια του Β' παγκόσμιου πολέμου περνάει σε φάση αστικοποίησης, προσπαθώντας να συγκροτηθεί και να μαζέψει τις πληγές της από τον εμφύλιο πόλεμο.

Στα χρόνια αυτά ανθίζει και ο παλαιός ελληνικός κινηματογράφος με πρωτεργάτη τον Φίνο, με τον κόσμο να κάνει “ουρές” έξω από τις αίθουσες και τις ελληνικές ταινίες, με τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής, ενός εγχώριου σταρ σίστεμ που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται, να σπάνε ταμεία.

Είναι η εποχή που στην Πάτρα συναντάει κανείς σε κάθε γειτονιά και από έναν κινηματογράφο, είτε θερινό με το βασιλικό και το αγιόκλημα να μυρίζει στις αυλές, είτε χειμερινό με την πλατεία και τον εξώστη.

Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, δεν υπάρχουν βίντεο και dvd, η κυριότερη λαϊκή ψυχαγωγία του κόσμου, προέρχεται από τον χώρο της έβδομης τέχνης, με τις ελληνικές ταινίες να καταφέρνουν να ξεπερνούν σε εισπρακτική επιτυχία τις ξένες και να τις παραμερίζουν.

Ταινίες που βλέπονται ακόμα και σήμερα στην μικρή οθόνη, σε μια εποχή που σχεδόν όλοι οι κινηματογράφοι που υπήρχαν κάποτε σε κάθε γειτονιά, δεν υπάρχουν πια.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;


Την Αϊ Λάμπρα (πρωτού γίνει καφενείο), το Ζενίθ και την ΟΥΦ Παλλάς πάνω από τον Σταυρινανό στα Ψηλαλώνια, το Σινέ Μαρί στην Ομόνοια, το Παλλάς, το Rex, το Ελπίς, το Πάνθεον στην Γούναρη, το Ιντεάλ στην Αγίου Νικολάου, το Άστυ στην πλατεία Όλγας (Κολοκοτρώνη), τον Έσπερο στην πλατεία Γεωργίου, την Ντιάνα στην Αγία Τριάδα, το Σινέ Νίνα στο Ψαροφάι, το Σινέ Ρόδο στα Μπαζαίτικα, το Πίκολο στην Καρόλου, το Σινέ Φίνο στα Ζαρουχλέικα, το Αέλλω στην Παπαφλέσσα, το Ακροπώλ στην Παναχαϊκού, η Άνοιξη στην Γερμανού και τόσα άλλα.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά στην Πάτρα από την δεκαετία του '20 και μετά, από την εποχή του βωβού κινηματογράφου είχαμε 87 σινεμά, διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Πλέον όλα έχουν σβήσει. Για τους παλιότερους όμως οι αναμνήσεις ξυπνούν σαν παλιό σινεμά. Σαν σινεμά όπου οι προβολές του μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη, έστω και αν γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να ξαναρθούν...

(Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα patras spesial old photos και από το αρχείου του Θ. Μουγγολιά).