«Έμφραγμα» στις Μ.Ε.Θ όλης της χώρας προκαλεί η γρίπη, αλλά και ο ιός Η1Ν1, τη στιγμή που τα αντιγριπικά εμβόλια είναι ανύπαρκτα στην αγορά του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τα φαρμακεία τροφοδοτούν με μεγάλη δυσκολία τα αντιικά φάρμακα στους ενδιαφερόμενους, δεδομένης της εξάντλησής τους, όπως επισημαίνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος.

«Εδώ και 15 ημέρες δεν υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε παραγγελίες και τα αναμένουμε, άγνωστο ωστόσο πότε. Έπρεπε ήδη να τα έχουμε παραλάβει. Η διαδικασία είναι η συνηθισμένη. Όσοι ζητούν αντιγριπικά, αλλά και αντιικά, τα γράφουν και έτσι τα λαμβάνουν χωρίς συμμετοχή» ανέφερε ο κ. Παπαθανασόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «έχει απομείνει μικρή ποσότητα προς διάθεση για τα αντιικά εμβόλια».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μία στις τρεις κλίνες εντατικής έχει «καταληφθεί» από ασθενείς με επιπλοκές από την γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 121 ασθενείς διασωληνομένοι με βαριά μορφή γρίπης, νοσηλεύονταν μέχρι χθες στις δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνο χθες άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές μετά τη νόσησή τους από την γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 65! Συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 267 βαριά περιστατικά γρίπης. Ο μέσος όρος της ηλικίας των θυμάτων της γρίπης είναι 53,3 έτη και πρόκειται για τον χαμηλότερο ηλικιακό μέσο όρο των θυμάτων της γρίπης τα τελευταία χρόνια! Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει περίπου 540 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων περίπου οι 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Από τις 340 ανοιχτές και διαθέσιμες κλίνες, οι 121 είναι «κατειλημμένες» με ασθενείς με γρίπη.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε γράψει την Τρίτη η sinidisi, στο νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύτηκε διασωληνομένος με επιβεβαιωμένο κρούσμα Η1Ν1, ένας 47χρονος από χωριό του Μεσολογγίου.