Θέλετε να μάθετε αν έχετε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια; Για να μάθετε θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Ή θα πρέπει να έχετε ή θα πρέπει να πληρώσετε στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς φυσικά να έχει καμία σημασία αν είστε ασφαλισμένος ή όχι.

Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε τρία χρόνια, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος που έχει αποστείλει το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία. Αυτό που ορίζει η εγκύκλιος είναι ότι οι δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, δεν είναι πλέον για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά για αυτούς που αποδεδειγμένα –δηλαδή από προηγούμενες εξετάσεις– ήδη έχουν.

Αν δεν έχεις χοληστερίνη και είσαι μία χαρά, τότε σύμφωνα με την λογική του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει λόγος για να μάθεις. Έτσι είναι αυτά. Στο όνομα των περικοπών που γίνονται στον τομέα της δημόσιας υγείας ήρθε και αυτός ο περιορισμός που φυσικά ξενίζει σε όλους τους ασφαλισμένους που ενημερώνονται για τη εγκύκλιο.

Μάλλον τα άδεια ταμεία του κράτους, όσο περνάει ο καιρός, στην εποχή του μνημονίου «αδειάζουν» ολοένα και περισσότερο την δωρεάν δημόσια υγεία. Απίστευτο και όμως ελληνικό…