Τις τελευταίες εβδομάδες, διοχετεύονται από ανώνυμα κέντρα (παραδόξως ο ΟΛΠΑ σιωπά), πληροφορίες για την υλοποίηση του προγράμματος Τζέσικα (Jessica), στο χώρο της πρώην Πειραϊκής-Πατραϊκής. Φορέας υλοποίησης ο ιδιοκτήτης του χώρου, η Α.Ε.  ΟΛΠΑ.

 Άλλοι πάλι, μιλούν εδώ και καιρό, για τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία της πόλης, αφού θα έδινε 5.000 θέσεις εργασίας!!! Πότε έγινε ευκαιρία και πότε πρόλαβε να χαθεί και από ποιούς, αφού μόνη της η εταιρεία ενεργεί και αυτοδιαφημίζεται, χρόνια τώρα;   Να θεωρήσουμε πως δοκιμάζονται τα ανακλαστικά των πατρινών και σε περίπτωση μη αντίδρασης μας, να προχωρήσει και υλοποιηθεί (χρησιμοποιώντας το Τζέσικα σαν δικαιολογία), η μεγαλύτερη κλοπή που έχει ποτέ γίνει, μετά από εκείνη του θαλασσίου μετώπου; Είναι άραγε σύμπτωση, πως και αυτή η κλοπή (100 περίπου στρεμμάτων γης) επιχειρείται από την ίδια Α.Ε.;

     Εδώ και δύο περίπου χρόνια, η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΛΠΑ, έστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, μια πρόταση αξιοποίησης του χώρου της πρώην Π/Π, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Τζέσικα. Την έστειλε γιατί ο χώρος της Π/Π, ανήκει στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και ήταν η εποχή που είχε εγκριθεί το νέο Γ.Π.Σ., το οποίο πρότεινε πολεοδόμηση του χώρου, των 200 στρ. Αυτό σημαίνει, περίπου 100 στρ εισφορά σε γη, για να ωφεληθεί η περιοχή.   Η πρώτη παρατήρηση, η οποία και δημιούργησε υποψίες, ήταν πως δεν είχε σταλεί ολόκληρη η πρόταση, αλλά τμήμα της. Έχοντας υπόψη μου, από τη θητεία μου στο Δ.Σ. της Α.Ε. ΟΛΠΑ, εισηγήσεις πως η εταιρία δεν πρέπει να εισφέρει σε γη στην πόλη και πρέπει να κρατήσει και τα 200 στρ. στην ιδιοκτησία της, κοινοποίησα στα Μ.Μ.Ε. ολόκληρο υπόμνημα, στο οποίο αποκάλυπτα,  το μοναδικό στόχο της εταιρίας αλλά και τη μεγάλη κοροϊδία των όσων αναγράφονταν στη μελέτη, σε μια ανούσια, αλλά γραμμένη σαν «παραμυθένια», πρόταση. Προς τιμή του, ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Μπουρδούλης, διαβάζοντας και αυτός τα αποσπάσματα της πρότασης, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο κ. Ι. Δημαρά, ζήτησαν από τον ΟΛΠΑ, να σταλεί στο Δήμο, ολόκληρη η μελέτη. Ο ΟΛΠΑ δεν έστειλε ποτέ απάντηση! Ως εκ θαύματος,  εξαφανίστηκε. 26 μήνες από τότε δεν ξαναεπανήλθε!!!!!!!!!   

Παρέκαμψε το Δήμο και κατά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Αλεξόπουλο, παρέκαμψε και την Περιφέρεια.  Επικοινωνούσε κατευθείαν με τα υπουργεία, και κατά καιρούς ανακοίνωνε διάφορα για το Τζέσικα. Έγκριση του προγράμματος από τους Ευρωπαίους, συνεννοήσεις με τράπεζες, σχέδια που θα απογείωναν τη γύρω περιοχή, ιστορικές ευκαιρίες ανάπτυξης και άλλα όμορφα και … αναπτυξιακά. Ο κόσμος περίμενε τις 5.000 θέσεις εργασίας και από πού αυτές θα προκύψουν. Λέτε κάποιοι να έπαιζαν απλά επικοινωνιακά ή προσωπικά παιχνιδάκια; Να εκμεταλλευόντουσαν την αγωνία του κόσμου για δουλειά;

Σελίδες ολόκληρες εφημερίδων έχουν γεμίσει, για να διαφημίσουν σενάρια και να επικρίνουν και εκθέσουν τους εχθρούς της ανάπτυξης, όσους «αντιστρατεύονται» δήθεν, την «οραματική» τους αναπτυξιακή και επιχειρηματική διορατικότητα και ικανότητα!

Το Τζέσικα είναι  ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο», το οποίο σαν βασική αρχή χρηματοδότησης, έχει την υποθήκη γης. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει, αν ο ΟΛΠΑ, έχει υποθηκεύσει, παράνομα, ανήθικα και αντιδεοντολογικά  και τα 100 στρ. που ανήκουν στην πόλη. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι τεράστια και εξηγούν εν πολλοίς και την υστέρηση της περιοχής γενικότερα, σε υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αναπτυξιακών εργαλείων. Όταν για παράδειγμα, οι ενέργειες δεν στοχεύουν στην ανάπτυξη, αλλά υποκρύπτουν  πανούργα σχέδια, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που ο στόχος είναι η ιδιοποίηση 100 στρ. γης

Για παράδειγμα, γράφεται κατά κόρον, πως στο χώρο θα μεταφερθεί με ενοίκιο η Αστυνομία και πως το δάνειο του ΟΛΠΑ από το Τζέσικα, θα αποπληρώνεται (εν μέρει) από το ενοίκιο που θα δίνει το κράτος στον ΟΛΠΑ!!! Για τέτοια ανάπτυξη μιλάμε!!! Να ξεχρεώνει το κράτος, το δάνειο μιας Ανώνυμης «Ιδιωτικής» Εταιρείας!!!! Να το δώσουμε σαν πρότυπο και σε άλλους, που δεν το έχουν σκεφτεί, τέτοιο κόλπο!!! Αφήστε που η μελέτη προβλέπει από το δάνειο, να χρησιμοποιηθούν 100.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η μάντρα για να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς.

Αφήστε που αν ο ΟΛΠΑ, δεν καταφέρει να ξεχρεώσει το δάνειο μέσα από τα κέρδη της υλοποίησης της πρότασης, το οικόπεδο το παίρνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης. Μαζί και τα 100 στρ. που ανήκουν στην πόλη!!! Επιχειρηματικά μυαλά!! Φωστήρες!!!! Είναι εντυπωσιακό, το τι πανηγυρισμοί έχουν πέσει κατά καιρούς στην πόλη, μέσα από την προπαγάνδα της Α.Ε..

Πριν δώσουμε συνέχεια στο θέμα, με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, καλούμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠΑ, να απαντήσουν ευθέως και όπως έχουν υποχρέωση. Είναι τελικά ψευδεπίγραφη αυτή ανάπτυξη, συνεχίζει να εξελίσσεται ή έχει και για ποιους λόγους, ακυρωθεί.

Αν έχει ακυρωθεί, μήπως ο ΟΛΠΑ ντρέπεται να παραδεχθεί, πως τόσα χρόνια, μας πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Σε περίπτωση που δεν έχει ακυρωθεί, καλούμε τον ΟΛΠΑ, να την παρουσιάσει δημόσια, σταματώντας επιτέλους ένα παράξενο και γεμάτο ερωτηματικά κρυφτό, που παίζει εναντίον της πόλης, τα τελευταία χρόνια.

 Περιμένουμε!!!! 

Για τη Δημοτική Παράταξη

Πάτρα η δική μας πόλη  

Νίκος Τζανάκος


Με σκούρο καφέ χρώμα, η πρώην Πειραϊκή Πατραϊκή, ιδιοκτησία σήμερα της Α.Ε. ΟΛΠΑ.

Χρόνια η Α.Ε. ΟΛΠΑ, παλεύει να τύχει ειδικής μεταχείρισης και να μην αποδώσει, την απαιτούμενη και υποχρεωτική, για κάθε ιδιοκτήτη, εισφορά σε γη. Η έκταση είναι 200 στρ., από τα οποία περίπου τα 100 στρ., αφού πολεοδομηθεί ο χώρος, πρέπει να αποδοθούν στις γύρω περιοχές. 

Αντί γι’αυτό, η ΟΛΠΑ ζητά και  δάνειο 100.000 ευρώ, για να ενισχύσει την υπάρχουσα περιμετρικά μάντρα!