Οι κοινωνικές αλλαγές, αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες της καθημερινής ζωής, αναπόφευκτα αλλάζουν και τα δεδομένα στις ανθρώπινες, ερωτικές σχέσεις. Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το γάμο, τον έρωτα, το φλερτ και το σεξ, για τα επόμενα χρόνια;

Ο γάμος στο στόχαστρο. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνθρωποι που θα αποφασίζουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου θα μειώνονται όλο και περισσότερο ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, της αποδυνάμωσης της θρησκείας και της αύξησης των διαζυγίων.


Υπογεννητικότητα. 

Οι γεννήσεις θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία ως συνέπεια του προηγούμενου, αλλά και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της επαγγελματικής ανασφάλειας των υποψήφιων γονιών.

Εικονικές σχέσεις. Ή αλλιώς, η αποθέωση του Skype. 

Tα προγνωστικά θέλουν τα τρισδιάστατα ολογράμματα να υποκαθιστούν τους σάρκινους πραγματικούς συντρόφους δίνοντας νέο νόημα στις σχέσεις από απόσταση.

Σεξ χωρίς συναίσθημα. 

Το χάσμα ανάμεσα στο συναίσθημα και την ερωτική επαφή φαίνεται να μεγαλώνει δραματικά με τις σχέσεις καθαρά για σεξουαλική εκτόνωση να κερδίζουν έδαφος αφήνοντας απ΄έξω τον ρομαντισμό, αλλά και τη δέσμευση.


Από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην ανοχή στη σεξουαλική διαφορετικότητα. 

Στα σχολεία, τα πανεπιστήμια αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (κατά βάση της Αμερικής), η έμφαση φαίνεται ήδη να δίνεται τελευταία σε σεξουαλικές επιλογές που άλλοτε θεωρούνταν ακραίες, όπως τα τρανσέξουαλ άτομα. Ως αποτέλεσμα, η διαφορετικότητα σε αυτό τον τομέα θα τυγχάνει όλο και περισσότερης αποδοχής και τα ποσοστά των ατόμων που ανήκουν σε άλλοτε περιθωριακές ομάδες θα αυξηθούν (ως συνέπεια της ανοχής της κοινωνίας). Ήδη νέοι όροι βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως ο όρος pansexual (το άτομο που ελκύεται και από τα δύο φύλα) και σύντομα, λένε οι προβλέψεις, θα επικρατήσουν περιγράφοντας ισχυρές (ποσοστιαία) ομάδες ανθρώπων.

Κανένα συναίσθημα κρυφό. 

Στο μέλλον, όλοι θα φοράμε εξαρτήματα που θα είναι σε θέση να καταγράφουν και να απεικονίζουν τα συναισθήματά μας επηρεάζοντας τις ανθρώπινες και δη τις ερωτικές σχέσεις με τρόπους που η φαντασία εύκολα μπορεί να προβλέψει.


Η γενετική στην υπηρεσία των ερωτικών σχέσεων. 

Ήδη τα γενετικά τεστ μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο παιδί που δυο σύντροφοι επιθυμούν να αποκτήσουν. Στο μέλλον, η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί περαιτέρω με πληροφορίες όπως την σεξουαλικότητα του υποψήφιου συντρόφου.  

Σύμφωνα με το clickatlife, οι αλλαγές προμηνύονται ραγδαίες και ριζικές. Ήδη πολλά από τα παραπάνω διαφαίνονται στον ορίζοντα των σχέσεων. Μέχρι τότε ας αφεθούμε στον αυθορμητισμό του φλερτ, στο μυστήριο των σχέσεων αλλά και στο ρίσκο της δέσμευσης και του γάμου.