Για μία πικρή επέτειο του Αλέξη Τσίπρα , κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα "Liberation" σχολιάζοντας τις εξελίξεις από το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και την δυσφορία των Ελλήνων πολιτών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση των Αθηνών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο ένα χρόνο μετά τη νίκη του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς , προσθέτει η αριστερή εφημερίδα. 

 "Η πρώτη επέτειος από την εκλογική νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου του 2015 γιορτάζεται σε μία σχετικά  εκρηκτική ατμόσφαιρα. Η λαϊκή οργή έχει πυροδοτήσει ένα κύμα πρωτοφανών προκλήσεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακαλύπτει με βίαιο τρόπο την αντιδημοφιλία του. 

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Τσίπρας ήταν ο νεαρός ήρωας της ελληνικής Αριστεράς ο οποίος είχε υποσχεθεί να αναβιώσει την ελπίδα...",  σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας και προσθέτει: " Μετά από επτά μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνθηκολόγησε στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου έχοντας κατορθώσει να διατηρήσει την εικόνα του "καλού παιδιού που κάνει ότι μπορεί". Δέχτηκε τις "ευλογίες" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, βγήκε και πάλι νικητής στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως, ήταν αρκετή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού για να οδηγήσουν στην επονομαζόμενη  "forokatagida" , μία λέξη που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ο χιονοστιβάδα φόρων προκαλώντας την δυσφορία των Ελλήνων. 

 Για την εφημερίδα "Liberation ",  μπορεί στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας να εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας το 2016, ωστόσο, στην Αθήνα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 85% των Ελλήνων πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με το κυβερνητικό έργο.