Τα Πυρηνελαιουργεία καθιστούν για μία ακόμη ημέρα ανυπόφορη την κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, εξαιτίας της ανυπόφορης μυρωδιάς. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κάνει κατά καιρούς άπειρες καταγγελίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς της περιοχής συγκεντρώνονται την Παρασκευή, στις 19:30, έξω από το πρώην δημαρχείο Λουσικών.

Σε σχετική του ανάρτηση στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού καλεί όλους του πολίτες να παραβρεθούν στη διαμαρτυρία επισημαίνοντας ότι η «μυρωδιά» δεν αντέχεται. «Για να δούμε αυτούς που με πιάνουν στο δρόμο που παραπονιούνται θα σηκωθούν από το… τζάκι;», διερωτάται με νόημα ο κ. Μπαρμπούνης.

Στο μεταξύ, θυμίζουμε πως σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει για το θέμα τα εξής:

"Κύριε Περιφερειάρχη,

Για μια ακόμη χρονιά η λειτουργία  των πυρηνελαιουργείων επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας. Επειδή οι γενικολογίες και τα ευχολόγια απλά συγκαλύπτουν το γεγονός, σας καλούμε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Εξηγήστε μας ποιοι είναι οι «νομοθετικοί περιορισμοί» στους οποίους αναφέρθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Επειδή στη δημοκρατία δεν (πρέπει να) υπάρχουν αδιέξοδα, ενημερώστε μας ποιες νομικές πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την κάλυψη των όποιων νομοθετικών κενών επικαλείστε.

2. Ενημερώστε μας ποια πρόστιμα έχετε επιβάλει τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα, και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί

3. Πότε έγινε για τελευταία φορά ο έλεγχος των φίλτρων απόσμωσης στις εγκαταστάσεις  και ποια είναι τα επίσημα πορίσματα αυτών των ελέγχων

4. Πληροφορήστε μας αν έχουν δημιουργηθεί στεγασμένοι χώροι φύλαξης του ελαιοπυρήνα, τόσο στα πυρηνελαιουργεία, όσο και στα κατά τόπους ελαιοτριβεία ώστε να αποφεύγεται η διαβροχή του πυρήνα και η συνακόλουθη δυσοσμία. Ποια μέτρα έχετε πάρει στην κατεύθυνση αυτή.

Κύριε Περιφερειάρχη,

όπως αντιλαμβάνεστε, η διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης συνιστά μέγα σκάνδαλο και πρόκληση για μια ευνομούμενη πολιτεία με αποκλειστικά υπεύθυνες τις υπηρεσίες στις οποίες προΐσταστε και κατ επέκταση και σας προσωπικά. Σε αναμονή της δικής σας απάντησης, δηλώνουμε ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες διότι η υπομονή των πολιτών εξαντλείται …"