Η αιφνιδιαστική απόφαση αναβολής της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και αποκάλυψε την έλλειψη συνεννόησης που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την τοπική οικονομία, όσο και την ίδια την κοινωνία.

Ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού είναι ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των τοπικών Αρχών και φορέων και δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της, κυρίως από τον κύριο διοργανωτή που είναι ο Δήμος Πατρέων και η εκάστοτε δημοτική Αρχή.

Το Πατρινό Καρναβάλι ως «ζωντανός» θεσμός οφείλει να εξελίσσεται διαρκώς, πόσο δε μάλλον στη σημερινή δύσκολη εποχή που ο τόπος μας έχει ανάγκη από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως επίσης και οι πολίτες έχουν ανάγκη από ενέργειες ψυχολογικής ανάτασης και εναλλακτικής ψυχαγωγίας.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, πληρώματα, καταστηματάρχες, κ.α.).

Μόνο τότε και μέσω μίας κοινής, οργανωμένης προσπάθειας θα μπορέσει η πόλη να απορροφήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Δεν είναι δυνατόν ο σημαντικός αυτός, θεσμός να μπαίνει στον «αυτόματο» χωρίς καμία προετοιμασία και συνεννόηση. Η μονομερής απόφαση αναβολής της τελετής έναρξης από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, προκάλεσε δικαιολογημένα την «έκρηξη» των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, οι οποίοι «χτυπημένοι» από την υπερφορολόγηση και τις κυβερνητικές πολιτικές βρισκόμενοι στα πρόθυρα της κατάρρευσης είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκδήλωση, που σίγουρα θα ήταν μία μικρή «ένεση» ανάτασης.

Δυστυχώς, όμως, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» δεν ενημέρωσε κανέναν, λειτούργησε αυτόνομα και εκατοντάδες επιχειρηματίες βρέθηκαν στον… αέρα, έχοντας κάνει προμήθειες, αλλά και προετοιμασίες. Η σπουδαιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να διαφυλαχθεί απ’ όλους!