''Μία καλή συλλογή εκλεκτών βιβλίων είναι το καλύτερο Πανεπιστήμιο της εποχής''
Ήταν αυτή η φράση του Τόμας Καρλάιλ, που σε μία τυχαία αναζήτηση στον υπολογιστή για το ''τί να διαβάσω το Σαββατοκύριακο;'', εμφανίστηκε στην οθόνη και ήταν αυτή η ''σπίθα'' που μας έδωσε την ιδέα να ψάξουμε λίγο καλύτερα αυτόν τον αχανή και απύθμενο χώρο του βιβλίου.
Διαβάζουν οι άνθρωποι σήμερα βιβλία; Αν ναι, τί διαβάζουν περισσότερο; Οι νέοι ασχολούνται καθόλου;
Ερωτήματα που δε μπορούσαμε να απαντήσουμε μόνοι μας και γι'αυτό απευθυνθήκαμε στους καταλληλότερους ανθρώπους, που γνωρίζουν καλύτερα τον άγνωστο κόσμο των βιβλίων. Έτσι λοιπόν, ένα πρωινό του Σαββάτου πήραμε μια φωτογραφική μηχανή, ένα μπλοκάκι για τις απαραίτητες σημειώσεις και όλη την περιέργειά μας και ξεχυθήκαμε στο κέντρο της Πάτρας, αναζητώντας εκείνα τα μέρη, που στεγάζουν τη γνώση του κόσμου.
Κατηφορίζοντας λοιπόν από τα γραφεία του patrasevents.gr κάναμε την πρώτη μας στάση...
Βιβλιοπωλείο Discover your way (Πατρέως 30) και κυριολεκτικά ανακαλύψαμε σπουδαία πράγματα σ' ένα χώρο που μπορείς ακόμη να μυρίσεις το φρεσκοτυπωμένο χαρτί. Εκεί, τα ''ιερά τέρατα'' της λογοτεχνίας συναντούν τη νέα γενιά συγγραφέων και αυτό γιατί, ο χώρος του βιβλίου δεν έχει χάσει ακόμη την αξία του. Επομένως, όσο υπάρχει έμπνευση θα υπάρχει και ανταπόκριση. Αναγνωστική πρόταση: ''Εμφύλια πάθη'' του Νίκου Μαραντζίδη.
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας λίγο πιο ψηλά στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147). Σπρώξαμε διστακτικά την πόρτα, για να μη χαλάσουμε την ηρεμία των βιβλίων και χαθήκαμε στα αμέτρητα ράφια του και στις χιλιάδες σελίδες που βρίσκονταν τριγύρω μας. Εκεί λοιπόν μάθαμε, πως αν και σήμερα είναι μειωμένη η κίνηση για τον κόσμο που αγοράζει βιβλία, εν τούτοις, εξακολουθούν να γράφονται αξιόλογα έργα που αξίζει να διαβάσει κανείς, όπως ''Το Φαράγγι'' της Ιωάννας Καρυστιάνη.
Λίγο πιο πάνω συναντήσαμε την Πρωτοπορία (Γεροκωστοπούλου 31). Από που να ξεκινήσεις και τι να πρωτοεπιλέξεις... Ευτυχώς οι άνθρωποι εκεί μας κατατόπισαν και μας βοήθησαν να ξεμπλεχτούμε, διαφορετικά ακόμη εκεί θα ήμασταν. Δεν είναι και εύκολο αν βρίσκεσαι μπροστά σε τόσες επιλογές. Γιατί πιστέψτε μας ήταν πάρα πολλά αυτά που είδαμε και ξεφυλλίσαμε. Τί μας πρότειναν; Το ''Γράμματα στην Κλαούντια'' του Χόρχε Μπουκάι.
Δε σταματάμε πουθενά και μπαίνουμε στα Public (Ερμού 55). Ανεβήκαμε στο δεύτερο και συναντήσαμε αρκετούς νέους ανθρώπους να ψάχνουν στα ράφια και να ρωτάνε το πως και το γιατί, έτσι λοιπόν, δεν ήταν δυνατόν να μη ρωτήσουμε ποιες είναι οι επιλογές της νεολαίας, για να μάθουμε πως οι νεαρές ηλικίες προτιμούν κυρίως την επιστημονική φαντασία. Η πρότασή τους ήταν ''Το κορίτσι της πτήσης 5403'' του Michel Bussi, το οποίο έγινε και best seller για το 2015.
Στον επόμενο δρόμο σταματήσαμε στη Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32). Εκεί μάθαμε κάτι πολύ σημαντικό... Το βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να χαρίσει κανείς. Και αυτό γιατί, ποτέ δε θα πει κάποιος πως αγόρασε ένα ακριβό ή φθηνό βιβλίο, αλλά ένα καλό βιβλίο ή και μέτριο. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, σημασία έχει η ποιότητα του αναγνώσματος που επιλέγεις. Κάνετε λοιπόν και εσείς την αρχή με το: ''Ο Κοκκινόβραχος'' της Μαρίας Καρέλα ή τον ''Σπασίκλα'' του Τζεφ Κίνι, αν πρόκειται για παιδιά.
Συνεχίζοντας, κυριολεκτικά τρυπώσαμε στις 38 μοίρες και 14 λεπτά (Κολοκοτρώνη 34). Σε μία μικρή συζήτηση μάθαμε πως οι κατηγορίες τις οποίες επιλέγουν οι άνθρωποι ποικίλουν ανάλογα με την εποχή, αλλά και τη διάθεση του αναγνώστη π.χ. βιβλία για την οικονομία, την τέρψη και τη διασκέδαση, κλασσικά και πάει λέγοντας. Εκεί η πρόταση μας ήρθε από το ράφι με τους κλασσικούς με το βιβλίο ''Αδελφοί Καραμάζοφ'' του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.
Λίγο πιο κάτω από την πλατεία Όλγας γνωρίσαμε καλύτερα τις λέξεις στο βιβλιοπωλείο Lexis (Μαιζώνος 38-40). Μέσα από δύο ορόφους ανοίγεται μπροστά σου μία τεράστια ''λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια''. Από κλασσικά, ερωτικά, ιστορικά, βιογραφικά αριστουργήματα μέχρι... παιδική λογοτεχνία, γιατί το βιβλίο δε γνωρίζει από ηλικίες. Αυτό που ξεχωρίσαμε αμέσως από τη βιτρίνα ήταν το ''Η περιπλάνηση του βιολιού'' του Μιχάλη Μπουναρτζίδη.
Βγαίνοντας λίγο πιο κάτω σπρώξαμε την πόρτα του βιβλιοπωλείου Gotsis (Μαιζώνος 20-22). Ας μιλήσουμε λίγο, όμως, για ηλικίες. Τί παίζει με τους νέους; Μμμ... όχι και τόσο θετικά τα πράγματα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας που επιλέγει να χαθεί σε ένα βιβλίο είναι άνω των 30, επιλέγοντας κλασσικά αριστουργήματα αλλά και ελληνική λογοτεχνία. Τί να επιλέξεις να σου κρατήσει συντροφιά τα κρύα βράδια του χειμώνα; ''Κάτι παράξενο στο νου μου'' του Ορχάν Παμούκ.
Η δική μας βόλτα κάπου εδώ έφτασε στο τέλος της και στο δρόμο προς το γυρισμό, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι πως βγαίνοντας από το μαγικό κόσμο του βιβλίου, προσθέσαμε ένα ακόμη λιθαράκι στον ''πύργο της γνώσης'' μας.
Μη χάνετε χρόνο και αφιερώστε λίγη ώρα από τον απογευματινό σας καφέ σ' ένα βιβλιοπωλείο και δε θα βγείτε ζημιωμένοι. Τα βιβλία είναι πολλά και περιμένουν υπομονετικά κάποιος να ασχοληθεί μαζί τους και να τα ''ξεσκονίσει'' γιατί, μην ξεχνάτε πως ένα βιβλίο που μένει αδιάβαστο είναι στην ουσία άγραφο χαρτί.
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Γινάτη για το patrasevents.gr.
Καλή ανάγνωση!!!