Μπορεί η εμπορική αγορά της Πάτρας να κινήθηκε κάπως καλύτερα την εορταστική περίοδο, συγκριτικά με το υπόλοιπο μέρος του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατάφερε να ξεφύγει από τον κανόνα που χαρακτηρίζει το εμπόριο τα χρόνια της κρίσης.

Την πτώση. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργο Βαγενά, ο τζίρος των καταστημάτων της Πάτρας την εορταστική περίοδο, έπεσε κατά 10% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Ήταν μία χρονιά που στον εμπορικό κόσμο κυριάρχησε η πτώση» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr. «Έτσι και στις γιορτές η εμπορική κίνηση έπεσε κατά μέσο όρο γύρω στο 10% σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο, παρά τις τονωτικές ενώσεις που δόθηκαν στην αγορά και τις αρκετά καλές προσφορές που υπήρχαν στο σύνολο σχεδόν των Πατρινών εμπορικών καταστημάτων».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το 2015 έκλεισε για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας με πτώση που έφτασε το 20% του συνόλου της χρονιάς, σε σύγκριση με το 2014. Κάτι που δείχνει ασφαλώς ότι ο πάτος δεν έχει σταματημό και ότι κάθε νέα χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Σε ότι αφορά το είδος των εμπορικών καταστημάτων που κινήθηκε περισσότερο από τα υπόλοιπα τις μέρες των γιορτών ήταν κυρίως αυτό που απευθύνεται σε παιδιά. Κινήθηκαν έτσι κυρίως μαγαζιά με παιχνίδια, με παιδικά είδη, με βαπτιστικά, ρούχα και υποδήματα.

Μετά την εορταστική περίοδο, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εκπτώσεις και ο Γιώργος Βαγενάς τονίζει: «Καλούμε τους Πατρινούς να προβούν στις αγορές τους, επιλέγοντας τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν σε όλα τα είδη και σε όλα τα μαγαζιά».

Τέλος, σε ότι αφορά τις προβλέψεις που υπάρχουν και τα λουκέτα που ενδεχομένως να έρθουν τους επόμενους μήνες, ο κ. Βαγενάς δηλώνει: «Λουκέτα με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, συνθήκες που δεν αλλάζουν και παραμένουν ίδιες, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Το θέμα όμως είναι πως ακόμα και αυτή η έσχατη λύση δεν είναι εύκολη για πολλούς συναδέλφους γιατί για να βάλεις λουκέτο θα πρέπει να κλείσεις τα  βιβλία και για να κλείσεις τα βιβλία θα πρέπει να μην χρωστάς. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς που θέλουν να κλείσουν χρωστούν…».