Συνηθίζουμε να λέμε πως η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα. Κι αυτό τελικά ίσως να είναι και αλήθεια. Αμερικανοί επιστήμονες ξεκλείδωσαν τα μυστικά της ευτυχίας και μπόρεσαν να βρουν τις τρεις πηγές της ευτυχίας στη ζωή μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την έρευνα τους το 1938 και μελέτησαν δύο ομάδες από λευκούς άνδρες.
Οι 268 ήταν τελειόφοιτοι του Harvard και υπεύθυνος για αυτούς ήταν ο ψυχίατρος του Χάρβαρντ, Τζορτζ Βάιλαντ.

Οι 456 ήταν αγόρια από 12 έως 16 ετών, τα οποία μεγάλωσαν στο εσωτερικό της Βοστόνης και αποτελούσαν μέρος της Μελέτης Γκλούεγκ, της οποίας ηγείτο ο καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, Σέλντον Γκλούεγκ.

Κάθε δύο χρόνια, οι ερευνητές ρωτούσαν τους άντρες για τη ζωή τους, την κατάσταση του γάμου τους, τη δουλειά τους.
Παράλληλα, εξέταζαν την φυσική τους κατάσταση με διάφορα τεστ κάθε πέντε χρόνια.

Μιλώντας στο TED, ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρόμπερτ Γουόλντινγκερ ανέλυσε της τρείς πηγές της ευτυχίας

- Οι στενές σχέσεις
Οι άνδρες που είχαν καλές και στενές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητά τους, ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι και υγιείς σε σε σχέση με τους υπόλοιπους στην ομάδα τους. Επίσης, έζησαν περισσότερο.

- Η ποιότητα κι όχι η ποσότητα των σχέσεων
Το να είναι κάποιος σε σχέση ή παντρεμένος, δεν αρκεί για να τον κάνει ευτυχισμένο. Τα παντρεμένα ζευγάρια της έρευνας που έλεγαν ότι μάλωναν συνέχεια ή δεν ένιωθαν τρυφερότητα μεταξύ τους ήταν περισσότερο δυστυχισμένα από τους άνδρες που δεν ήταν καν παντρεμένοι.

- Σταθεροί γάμοι
Οι καλές σχέσεις δεν βοηθούν μόνο την φυσική, αλλά και την πνευματική μας υγεία. Όσοι άνδρες της έρευνας ήταν παντρεμένοι και δεν είχαν πάρει διαζύγιο, δεν ήταν σε διάσταση ή δεν είχαν «σοβαρά προβλήματα» μέχρι τα 50 τους, τα πήγαιναν και καλύτερα στα τεστ μνήμης.

Όπως είπε ο Γουόλντινγκερ «η κοινωνία δίνει μεγάλη έμφαση στα χρήματα και στο να αφοσιωνόμαστε στην δουλειά μας. Αλλά, ξανά και ξανά, στο πέρασμα αυτών των 75 χρόνων, η έρευνα έχει δείξει ότι καλύτερα στη ζωή τους τα πήγαν όσοι έδωσαν έμφαση στις σχέσεις, στην οικογένεια, στους φίλους, στην κοινότητα».