Τρεις μεγάλες οικογένειες της Αχαΐας, οι Νέζη, Βίλλη και Καζιάνη, ερωτεύονται και ανταγωνίζονται, σε ένα πολιτικά ταραγμένο σκηνικό στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μια εξαιρετική Άννα Συνοδινού και μια υπέρλαμπρη Μιμή Ντενίση.

Οι Φρουροί της Αχαΐας για όσους δεν θυμούνται, ήταν μια δημοφιλής σειρά, που προβλήθηκε το 1992 από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. Ήταν μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη και ολοκληρώθηκε σε 40 επεισόδια. 

Η ιστορία ξεκινά το 1969 και εκτυλίσσεται στην Αχαϊκή γη. Μέσα από τη ζωή και τις ιστορίες των πολυάριθμων ηρώων του, απεικονίζεται το κοινωνικό μωσαϊκό και η πολιτικοοικονομική κατάσταση της εποχής. Στη ιστορία πρωταγωνιστεί η οικογένεια Βίλλη που ίδρυσε την πρώτη βιομηχανία κρασιών στην Ελλάδα, την «Οινοποιία Αιγίου». Κεφαλή της οικογένειας είναι η Ναταλία Βίλλη, μια δυναμική και πανέξυπνη γυναίκα, ενώ από τον νεαρόκοσμο της οικογένειας ξεχωρίζει ο δραστήριος και ικανός στη δουλειά του Ζανής, γόνος της παράνομης σχέσης του γαμπρού της Ναταλίας Βίλλη με μια εργάτρια, ο οποίος είναι το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας και τον μισούν, όπως και τον πατέρα του. Τον Ζανή θα ερωτευθεί η γοητευτική Μελιώ Βίλλη, με έναν έρωτα τόσο ανακατεμένο με μίσος και οργή, που τελικά θα οδηγήσει στην τρέλα και στον θάνατο.


Η ιστορία μιας μεγαλοαστικής οικογένειας της Αχαΐας που ίδρυσε μια μεγάλη βιομηχανία κρασιών, μέσα από την κοινωνική της άνοδο στα χρόνια της δικτατορίας. Ο Παναγής Καζιάνης έρχεται από την Αιτωλοακαρνανία στην Πάτρα, παντρεύεται τη Φρόσω Βίλλη παρά τις αντιρρήσεις των γονιών και συγγενών της και αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του εργοστασίου καταφέρνει να αυξήσει τα κέρδη της. Με το θάνατό του η εταιρεία διέρχεται κρίση. 

Το συμβούλιο των μετόχων αμφιταλαντεύεται αλλά τελικά αποφασίζει να αναθέσει τα ηνία της επιχείρησης στον δυναμικό νέο και όμορφο Ζανή Καζιάνη, εξώγαμο παιδί του Παναγή με μια υπηρέτρια του σπιτιού. Η εκλογή του Ζανή σηματοδοτεί μια σειρά συγκρούσεων, εξαιτίας του δυναμικού του χαρακτήρα αλλά ναι της επιθυμίας του να εκδικηθεί την κοινωνική απομόνωση στην οποία είχε περιπέσει η πεθαμένη μητέρα του. Ο γυναικοκατακτητής Ζανής, διατηρεί ερωτικό δεσμό με την αισθησιακή εξαδέλφη του Μελιώ, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτόν και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Παρά τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις της Μελιώς που γνωρίζει καλά τον άστατο χαρακτήρα του, σταδιακά κατακτά και τις άλλες γυναίκες της οικογένειας, προκαλώντας το μίσος των ανδρών.

Πρώτη από όλες τη Μάρθα σύζυγο του ζωγράφου Κωστή, με την οποία αποκτά ένα παιδί. Αργότερα βάζει στο ερωτικό του στόχαστρο τη Σίντι, την Ιρλανδέζα γυναίκα του οινολόγου χημικού Στράτου Καζιάνη την οποία επίσης κατακτά. Αυτή η ερωτική του δραστηριότητα προκαλεί την καταστροφική ζήλια της Μελιώς, η οποία όταν πληροφορείται από τον ίδιο πως κατέκτησε ερωτικά τη Σίντι, τον στραγγαλίζει στο κρεβάτι…..

Στη σειρά έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, η Μαρία Καβογιάννη και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.


oi frouroi tis axaias eisagwgi titloi


Κοινωνικό σίριαλ εποχής 40 επεισοδίων των 50 λεπτών

Πρεμιέρα στο MEGA την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1992

Παραγωγή της Ελβίρας Ράλλη

Μουσική του Νίκου Κυπουργού

Σενάριο της Σούλας Πιερράκου

Σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου

Ηθοποιοί: Μιμή Ντενίση (Μελιώ Βίλλη), Στράτος Τζώρτζογλου (Ζανής Καζιάνης), Άννα Συνοδινού (Ναταλία Βίλλη), Τζένη Ζαχαροπούλου (Δέσποινα Βίλλη), Τάνια Τρύπη (Μάρθα), Χρήστος Καλαβρούζος (Παναγής Βίλλης), Τατιάνα Παπαμόσχου (Βασιλίνα), Νάντια Δεληγιάννη (Σίντι), Νίκος Παπαδόπουλος (Στράτος Καζιάνης), Πέτρος Ζαρκάδης (Ασημάκης Βίλλης), Αθηνά Μιχαλακοπούλου (Άσπα Καζιάνη), Νίκος Γαροφάλου (Φωκίων), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κωστής), Γιώργος Παπαδημητράκης (Ανδρέας Βίλλης), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Γεωργάντζα), Μπάμπης Χατζιδάκις (Δροσινός), Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Βενιαμίν), Κατερίνα Χέλμη (Αναστασία), Γιολάντα Μπαλαούρα, Μιχάλης Γιαννάτος, Ηρώ Μανέ, Γιώργος Βρασιβανόπουλος.


ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1