Το 2015 έφυγε. Σίγουρα για τους περισσότερους ήταν μία δύσκολη χρονιά, ένα έτος γεμάτο από εκπλήξεις που σημαδεύτηκε από πρόσωπα και γεγονότα.

Πρόσωπα της Πάτρας που το καθένα από αυτά ξεχώρισε με θετικό ή αρνητικό τρόπο αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης και παίρνοντας πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας είτε για αυτά που πέτυχε, είτε για αυτά που είπε, είτε απλά και μόνο με την προσωπικότητα του.

Πρόσωπα που προέρχονται από διάφορους χώρους, από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό, τον αθλητικό, τον πολιτικό κτλ. Το patrasevents.gr σταχυολόγησε την χρονιά που έφυγε και κατέληξε στις 20 σημαντικότερες προσωπικότητες που σημάδεψαν το 2015 και την τοπική κοινωνία.


Κώστας Πελετίδης

Είναι ένας Δήμαρχος που έχει την μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση από κάθε προκάτοχο του και απολαμβάνει ως προσωπικότητα την συμπάθεια των Πατρινών.

Σε ότι αφορά το έργο του είναι σε εξέλιξη και ο ίδιος παραμένει πάντα στο επίκεντρο των πραγμάτων. Υπάρχουν όμως καλές εντυπώσεις και ενδείξεις για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει, σε εποχές που ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας περνάει δύσκολα.


Νόρα Δράκου

Είναι το κορίτσι που με την επιμονή του και την δουλειά που έκανε μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό που είχε, κατάφερε να σαρώσει στον υγρό στίβο, να δείξει την μεγάλη του αξία και να πάρει ένα εισιτήριο για την Ολυμπιάδα της Βραζιλίας στο Ρίο.

Το καλοκαίρι του 2016 η Πατρινή πρωταθλήτρια Ελλάδος θα είναι έτοιμη για όλα.


Σταύρος Μπακολιάς

Είναι η σημαντικότερη προσωπικότητα στο ναυτιλιακό χώρο στην Δυτική Ελλάδα. Ακολουθώντας μία διαδρομή στον χώρο γεμάτη από επιτυχίες, κατάφερε να γίνει σύντομα το πρόσωπο κλειδί της ANEK Lines της Πάτρας, αλλά και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Πλέον έχει αναλάβει την ναυτιλιακή πρακτόρευση της εταιρίας ΛANE Sea lines στο λιμάνι της Καλαμάτας και είναι ο κεντρικός αντιπρόσωπος της Hellenic Sea Ways στην περιοχή της Ηπείρου.


Γιώργος Κοτοπούλης

Είτε διαφωνείς, είτε συμφωνείς μαζί του, ο τρόπος που σχολιάζει τα πράγματα είναι ξεχωριστός και διαφέρει.

Δεν διστάζει ποτέ να λέει την άποψη του, έχοντας πάντα έναν εναλλακτικό τρόπο αντίδρασης, ενώ ως πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες, δίνοντας του άλλη πνοή, αναδεικνύοντας τα προβλήματα του κλάδου του.


Πλάτων Μαρλαφέκας

Είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Πάτρας, έχοντας καταφέρει μαζί με τα αδέλφια του να κάνει την «Λουξ» από μία οικογενειακή επιχείρηση, διάσημη σε όλα τα μήκη της γης.

Απλός και λιτός σαν άνθρωπος, χαμηλών τόνων αποπνέει έναν αέρα συνεργασίας, καταφέρνοντας να γεφυρώνει αντιθέσεις. Φέτος η «Λουξ» συνέχισε την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.


Τάκης Ζαχαράτος

Φέτος ήταν η χρονιά του. Το 2015 ο Τάκης Ζαχαράτος απογείωσε το ταλέντο του και η παράσταση «Ι am what I am» έσπασε όλα τα ταμεία.

Ο Πατρινής καταγωγής performer κατάφερε μέσα από την παράσταση αυτή, όχι μόνο να αναγνωριστεί το μιμητικό του ταλέντο, αλλά και να προχωρήσει σε υπερβάσεις πάνω στα πρόσωπα που παρουσίαζε, μπαίνοντας στον συναισθηματικό τους κόσμο και δίνοντας μια γεύση στο κοινό που την ίδια στιγμή τον καταχειροκροτούσε.


Heavy Pins

Είναι η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι η Πάτρα έχει μουσικό αυτί. Ο Πατρινός Heavy Pins (aka Jim Panagopoulos) είναι μέσα στους 100 καλύτερους παραγωγούς του κόσμου για το 2015 και μάλιστα στην θέση 35.  

Δεν το λέμε εμείς, το λέει το Beatport, η ψηφιακή πλατφόρμα πώλησης ηλεκτρονικής μουσικής! Οι λάτρεις του ηλεκτρονικού ήχου έχουν δει στο πρόσωπο του έναν παραγωγό που δεν σταματά να τους εκπλήσσει και που φυσικά όταν ανεβαίνει στα decks έχει τον τρόπο να τους απογειώνει.


Ανδρέας Κάππος

Παίρνει και το 2015 τον τίτλο του φύλακα άγγελου της Πάτρας.

Είναι ένας αστυνομικός που έχει αποδείξει μέσα από τις ενέργειες του την αυτοθυσία που δείχνει για τον συνάνθρωπο. Το 2015 έσωσε έναν άνδρα από βέβαιη αυτοκτονία πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι.


Βάλια Καραπάνου

Μία γυναίκα στο εμπορικό τιμόνι μιας επιχείρησης που έχει γίνει μύθος στον χώρο της οινοποιίας και έχει πίσω της βαριά κληρονομιά, όπως η Achaia Clauss.

Η Βάλια Καραπάνου έχει καταφέρει μέσα από την δουλειά της να φέρει και πάλι την μαυροδάφνη στο προσκήνιο των κοσμικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας εμπορικά την αξία του συγκεκριμένου κρασιού ως ένα μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν της Αχαΐας.


Φοίβος Καρακίτσος

Το 2015 ο νεαρός Πατρινός επιχειρηματίας ανέλαβε την θέση του Εμπορικού Διευθυντή στην Μαρινόπουλος Α.Ε. και ταυτόχρονα έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Προερχόμενος από την εταιρία «Κρόνος – Νίκος Καρακίτσος ΑΕΒΕ» του νομού Αχαΐας, έμεινε ως ειδικός σύμβουλος στην Μαρινόπουλος Α.Ε. και πλέον έχει αναλάβει επιτελική θέση στον μεγαλύτερο λιανοεμπορικό όμιλο της χώρας.


Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Θεωρείται ο ιθύνων νους που κρύβεται πίσω από την μεγάλη επιτυχία της Coffee Island, της εταιρίας που ξεκίνησε την ανάπτυξη της από την Πάτρα για να απλωθεί και να γίνει μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον χώρο του καφέ.

Ο Πατρινός Διευθύνων σύμβουλος της Coffee Island φέτος πήρε το βραβείο του «Young Entrepreneur of the year 2015» από τον «Specialty Coffee Association of Europe». Η βράβευση του έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης συνάντησης- εκδήλωσης καφέ της Ευρώπης και του κόσμου.


Κώστας Καζάκος

Ο ερχομός του στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Θεωρήθηκε ότι η πρόσληψη του ήταν ταυτισμένη με την κομματική και πολιτική του ιδεολογία.

Το έργο όμως που ανέβασε και σκηνοθετεί, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, έφερε και τον Μπρεχτ στο προσκήνιο της καθημερινότητας που ζούμε. Επιπλέον, η παράσταση της Ζωής του Γαλιλαίου, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ οι κριτικές που πήρε ήταν κάτι παραπάνω από θετικές.


Βασιλική Μουρίκη

Είναι δεν είναι 20 χρονών και όμως φέτος κατάφερε να εμφανιστεί σε ιστορικές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Σε μουσικές σκηνές όπως η Απανεμιά στην Πλάκα από όπου ξεκίνησαν εκεί ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, μεγαθήρια και μύθοι της ελληνικής μουσικής.

Η Βασιλική Μουρίκη μένοντας εδώ και 1/5 χρόνο στην Αθήνα έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό στις εμφανίσεις που κάνει. Από ταλέντο εξελίσσεται σε μία ολοκληρωμένη τραγουδοποιό. Το 2016 αναμένεται να είναι ακόμα πιο λαμπρό για αυτή.


Γεράσιμος Φεσσιάν

Είναι ένας άνδρας που έχει δώσει τα πάντα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων ΑμεΑ. Kατάφερε να αναδείξει την ισοτιμία που πρέπει να έχουν, σε μία κοινωνία που με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, επιμένει να τους διαχωρίζει.

Το Seatrack είναι πλέον γνωστό σε όλη την Ελλάδα.


Νίκος Ρουμελιώτης

Είναι από τα πρόσωπα εκείνα που πρωταγωνίστησαν το 2015 μέσα από το έργο τους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς δημοσιότητα.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Νίκος Ρουμελιώτης έδειξε την ανάλογη ετοιμότητα το περασμένο καλοκαίρι, συντονίζοντας κατάλληλα τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, καταφέρνοντας έτσι να σώσει χιλιάδες στρέμματα δάσους.


Φωτεινή Πλέα

Είναι μόλις 17 χρονών και έχει πάρει ήδη στην πυγμαχική της καριέρα τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Η νεαρή πυγμάχος της Παναχαϊκής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες  ανερχόμενες αθλήτριες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος πήρε την 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας νεανίδων. Η ίδια συνεχίζει με ταπεινότητα και προσήλωση τις προπονήσεις, μαζί με τον πατέρα και δάσκαλο της, Νίκο Πλέα.


Λένα Δροσάκη

Η Πατρινή ηθοποιός κατάφερε τον περασμένο Μάρτιο να πάρει το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», κάτι που από μόνο του αποτελεί ένα γεγονός ξεχωριστό που αναδεικνύει την λαμπρή θεατρική πορεία που έχει ξεκινήσει.

Κατατάσσεται αν μη τι άλλο στις πιο ξεχωριστές ηθοποιούς της νέας γενιάς. Μία ηθοποιός που δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην ποιοτική πορεία που έχει χαράξει.


Αλέκα Σιούλη

Ο θάνατος της, τον Ιούνιο του 2015, στοίχισε στην «κοκκινόμαυρη» οικογένεια και βύθισε στην θλίψη τους αθλητές της ομάδας στίβου της Παναχαϊκής.

Ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές του κλασικού αθλητισμού και μία προπονήτρια που μέσα από την δουλειά της ανέδειξε δεκάδες αθλητές, κάνοντας παράλληλα την ΠΓΕ μία από τις καλύτερες ομάδες της επικράτειας.


Λίλα Μπακλέση

Ξεχώρισε την περασμένη τηλεοπτική σαιζόν μέσα από την σειρά «Ταμάμ» και καθιερώθηκε στην συνείδηση του κοινού το 2015. Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο μέσα από την σειρά του ΑΝΤ1 ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο, δείχνοντας πτυχές του ταλέντου της.

Θεατρικά έχει κερδίσει αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια και γενικότερα είναι ένα κορίτσι που έχοντας ξεκινήσει από τις θεατρικές σκηνές της Πάτρας πλέον καταφέρνει μία λαμπρή πορεία στην πρωτεύουσα.


Ανδρέας Ηλιάδης

Έχει προσφέρει τα μέγιστα στο ζήτημα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν αποστείλει οι γιατροί της ΕΙΝΑ.

Είναι ο επιστήμονας που μέσα από την διάθεση για προσφορά που έχει, μπόρεσε και κινητοποίησε δεκάδες Πατρινούς για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός πρότυπου ιατρείου για πρόσφυγες στην Λέσβο, την οποία έχει κάνει και δεύτερο σπίτι του.


Μητροπολίτης Αμβρόσιος

Είναι ένα πρόσωπο που με τα λόγια του κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά και το μένος που έβγαλε, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, φτάνοντας να τον σχολιάζουν τα παράθυρα των αθηναϊκών τηλεοπτικών καναλιών. Ήταν σίγουρα ένα από αυτά τα πρόσωπα που απασχόλησαν το 2015 με αρνητικό τρόπο.