Με την συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων ολοκληρώθηκε το πλάνο διάχυσης του έργου GIFT2.0 Greece – Italy facilities for transport, που υλοποιείται στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013».

Το έργο “GIFT 2.0” έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Βελτίωση της προσβασιμότητας σε βιώσιμα δίκτυα και υπηρεσίες) – Μέτρο 2.2 (Βελτίωση των μεταφορών, δικτύων και υπηρεσιών πληροφόρησης και επικοινωνίας) και αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης και της κινητικότητας των ανθρώπων και των αγαθών στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Ιταλίας, μέσω της παροχής νέων καινοτόμων υπηρεσιών για τους τελικούς χρήστες.

Στο έργο μετέχουν 10 συνολικά φορείς από Ελλάδα και Ιταλία και εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Την συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος, ο οποίος και τόνισε ότι το έργο GIFT2.0 ενισχύοντας την δικτύωση μεταξύ των διαφόρων φορέων, επιχειρεί να αφαιρέσει την ασυνέχεια των μεταφορικών υπηρεσιών προσώπων και αγαθών, που προσφέρονται από διάφορους φορείς στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Ιταλίας.

Όπως εξηγήθηκε, μέσω του έργου GIFT2.0, η Δυτική Ελλάδα αποκτά πληροφοριακή υποδομή και υπηρεσίες που επιτρέπουν την αξιοποίηση των πλεονεκτήματα της περιοχής ως πύλη εξόδου προς την Ευρώπη αλλά και ως τουριστικό προορισμό, ενώ παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις με την τοποθέτηση πληροφοριακής υποδομής, 7 infokiosk εσωτερικού χώρου και 4 εξωτερικού χώρου, που θα παρέχουν πληροφορίες τόσο μέσω οθόνης όσο και μέσω δικτύου wifi, αλλά επιπλέον αναπτύσσεται σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στη πόλη της Πάτρας.

Υπηρεσίες και πιλοτικές εφαρμογές

Σε επίπεδο υπηρεσιών, ολοκληρώνεται η υλοποίηση 2 βασικών υπηρεσιών, του e-Packaging που αφορά τις μεταφορές προϊόντων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και του iKiosk που αφορά την ενημέρωση επιβατών και επισκεπτών, είτε μέσω internet είτε μέσω των σταθμών πληροφόρησης infokiosks, με πληροφορίες δρομολογίων και διαδρομών των μέσων μαζικής μεταφοράς της κάθε περιοχής, καθώς και με σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.  

Και οι δύο υπηρεσίες, διασυνδέονται με την συνολική ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου GIFT2.0 www.giftsmartways.com η οποία υλοποιήθηκε από τους Ιταλούς εταίρους και περιλαμβάνει πληθώρα και άλλων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους εταίρους του έργου.

Με σκοπό, την όσον δυνατόν καλύτερη επίδειξη, προβολή & αποδοχή των υπηρεσιών της πλατφόρμας του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί 5 πιλοτικές εφαρμογές, οι οποίες χρησιμοποιούν τον υπό προμήθεια εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που αναπτύσσονται. Οι 5 πιλοτικές εφαρμογές είναι:

* Μεταφορική υπηρεσία Ηλεκτρονικού καλαθιού Agrocart

* Υπηρεσία ενοποιημένων μεταφορών e-Packaging

* Τοποθέτηση 7 Infokiosks εσωτερικού χώρου με την υπηρεσία πληροφόρησης iKiosk

* Τοποθέτηση 4 Infokiosks εξωτερικού χώρου σε μαρίνες με την υπηρεσία πληροφόρησης iKiosk

* Σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων με 8 βάσεις και 50 ποδήλατα στη Πάτρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Παναρέτου διευθύνων σύμβουλος της «Options NET A.E.» παρουσίασε αναλυτικά τις εφαρμογές λογισμικού e-Packaging και iKiosk οι οποίες θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα του έργου GIFT2.0.