Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση των πιλοτικών δράσεων του έργου GIFT 2.0 GREECE -ITALY FACILITIES FOR TRANSPORT 2.0 του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013», που διοργάνωσε στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων «Αγορά Αργύρη» στην Πάτρα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι τουριστικών και επαγγελματικών φορέων της Αχαΐας, αλλά και πολίτες της περιοχής, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος στην κατεύθυνση της δημιουργικής αξιοποίησης των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν για την βελτίωση των συνδυασμένων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων στις περιοχές παρέμβασης, μέσω της δικτύωσης και ανάδειξης των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών.

Φιλοξενούμενος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Π. Μπέλλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΠΟΑΔΕΠ), ο οποίος ανέλυσε την αναπτυξιακή σημασία της ολοκλήρωσης του Οδικού Δικτύου της Χώρας στο πλαίσιο του Συστήματος Ευρωπαϊκών Αυτοκινητόδρομων.

Ο κ. Αθανάσιος Π. Μπέλλας, ανέπτυξε τα αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά χαρακτηριστικά των περιοχών που επηρεάζονται από τους οδικούς άξονες που μελετά το ΠΟΑΔΕΠ (Ολυμπία Οδός, Ιόνια οδός, Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου).

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών στα θετικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα αλλά και την Ήπειρο, από τη λειτουργία της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, που βασίστηκε σε δυο μελέτες που εκπόνησε το 2006 και το 2008.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, καταγράφηκε μεταξύ άλλων, αύξηση 30% της κινητικότητας – προσπελασιμότητας, αύξηση τιμών ακινήτων γύρω από τη γέφυρα από 300% -600% στην περίοδο 1994 -2008, αύξηση της εμπορικής κίνησης (βαρυτική έλξη) και του τουρισμού και διεύρυνση ζωνών επιρροής (κυρίως στο βόρειο τμήμα).

Τα συγκοινωνιακά έργα μπορεί να δώσουν λύσεις στην ύφεση

Το εντυπωσιακότερο, ίσως, στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Μπέλλας ήταν ότι σύμφωνα με τις μελέτες, η διαφοροποίηση του ανταγωνισμού στα μέσα διέλευσης της ζεύξης (φέρι μπόουτ – γέφυρα) δημιούργησε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα μεγέθους 600-800 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του κομίστρου των ΙΧ στα φέρι μπόουτ, που από 9 ευρώ το 2000, μειώθηκε στα 5,5 ευρώ το 2007.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, τόνισε ότι τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα μπορούν να αποτελέσουν μια θετική βάση για την έξοδο από την ύφεση, όχι όμως με αυτοματισμούς και για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ισχυρή, συνεπής και μακροχρόνια περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική.

Η παρουσίαση του έργου και των πιλοτικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί μέσω του GIFT 2.0, έγινε από τον Συνεργάτη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΔΕ Παναγιώτη Βαφείδη, ο οποίος τόνισε ότι το έργο GIFT2.0 περιλαμβάνει τη δημιουργία και παροχή πιλοτικών υπηρεσιών για δύο βασικές ομάδες χρηστών.

Η πρώτη αποτελείται από διερχόμενους επιβάτες, προσωρινούς επισκέπτες και τον τοπικό πληθυσμό και η δεύτερη από αγρότες, μικροπαραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μικροβιοτέχνες και το δίκτυο μεταφορικών Hubs περιλαμβάνει συνολικά 27 κόμβους, συμπεριλαμβανομένων λιμένων, σιδηροδρόμων, σταθμών λεωφορείων και αεροδρόμια εντός της επιλέξιμης περιοχής, που είναι σε θέση να προσελκύσουν νέες εμπορευματικές και τουριστικές ροές και κινητικότητα τοπικών χρηστών.

Οι δυνατότητες που δίνει το έργο της GIFT2.O

Όπως τόνισε ο κ. Βαφείδης, μέσω του έργου GIFT2.0 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αποκτά πληροφοριακή υποδομή και υλοποιεί υπηρεσίες που επιτρέπουν να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ παράλληλα ενισχύουν την συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τις εφαρμογές λογισμικού που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου GIFT2.0, παρουσίασε στην εκδήλωση ο μηχανικός Η/Υ και διευθύνων σύμβουλος της «Options NET A.E.» κ. Γιάννης Παναρέτου. Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου ανέπτυξε, εκ μέρους της Brainbox Α.Ε. ο κ. Δημήτρης Αλεξίου, ενώ για τους σταθμούς ενημέρωσης (infokiosks), που θα τοποθετηθούν στην ευρύτερη περιοχή μίλησε εκ μέρους της «Dynacomp A.E.», ο κ. Θεόδωρος Κόρδας.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απεύθυνε χαιρετισμό ο υπεύθυνος του έργου κ. Δημήτρης Γκοτσούλιας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Βγενόπουλος. Με την εκδήλωση έκλεισε ο κύκλος συναντήσεων εργασίας και εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την παρουσίαση του έργου «Greece-Italy Facilities for Transport and Logistic 2.0» - GIFT 2.0.