Βρετανοί ψυχολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους. Τα πουλιά χρησιμοποιούν σκληρά αντικείμενα για να αποσπάσουν ασβέστιο από κοχύλια και επίσης μοιράζονται μεταξύ τους τα εργαλεία τους.

Οι παπαγάλοι μπορούν να μιλάνε και να χορεύουν, αλλά μέχρι σήμερα από τα 300 περίπου είδη παπαγάλων, μόνο τα τέσσερα έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν εργαλεία, π.χ. χρησιμοποιώντας πέτρες ή ξυλαράκια για να ανοίξουν καρπούς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Υόρκης και του Σεν 'Αντριους, με επικεφαλής τη Μέγκαν Λάμπερτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, μελέτησαν δέκα παπαγάλους (του είδους Coracopsis vasa της Μαδαγασκάρης), που ήσαν σε αιχμαλωσία. Οι ερευνητές παρατήρησαν και βιντεοσκόπησαν τα πουλιά στα κλουβιά τους επί οκτώ μήνες.

Οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν μικρά βότσαλα ή κουκούτσια για να ξύνουν και να τρίβουν σε σκόνη το ασβέστιο από τα όστρακα ή προκειμένου να σπάνε τα κοχύλια σε πολύ μικρά κομμάτια και μετά να τα τρώνε πιο εύκολα. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια συμπεριφορά σε παπαγάλους, αλλά και η πρώτη φορά που ένα ζώο, άλλο από τον άνθρωπο, χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο ως εργαλείο για να τρίψει κάτι.

Τα όστρακα αποτελούν πηγή θρεπτικού ασβεστίου για τους παπαγάλους. Τα μισά πουλιά που παρατηρήθηκαν, έκαναν χρήση εργαλείων, βάζοντας βότσαλα ή κουκούτσια μέσα στα κοχύλια και μετά τα έτριβαν κόντρα στο κέλυφος του οστράκου για να αποσπάσουν το ασβέστιο.

Η εν λόγω συμπεριφορά ήταν πιο έντονη λίγο πριν την αναπαραγωγική περίοδο (Μάρτιος-Απρίλιος), ίσως επειδή το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο για τα αυγά. Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν όμως, επειδή ήσαν τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά πουλιά, που έδειχναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρήση εργαλείων με τα όστρακα.

«Η χρήση εργαλείων από ζώα πλην του ανθρώπου παραμένει ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Η χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους γεννά μια σειρά απο ερωτήματα, όπως αν είναι μια έμφυτη προδιάθεσή τους, αν αποτελεί μια διαδικασία ατομικής μάθησης ή κάποια μορφή κοινωνικής μάθησης», δήλωσε η Λάμπερτ. «Παραμένει επίσης προς διερεύνηση|, όπως είπε, «αν τα πουλιά αυτά χρησιμοποιούν εργαλεία και όταν ζουν ελεύθερα στη φύση».

Επίσης ερωτηματικό αποτελεί γιατί οι παπαγάλοι δεν χρησιμοποιούν απλώς το ράμφος τους. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι απλώς τους βολεύει καλύτερα να χρησιμοποιούν ένα εργαλείο.