Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς ναζιστές, 72 χρόνια μετά. Η Κυριακή 13 Δεκεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης, όχι μόνο για τα Καλάβρυτα, αλλά για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης, ήταν μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του γερμανικού ναζισμού.

Το πάνδημο μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

10.00 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Koιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα.
Απόδοση τιμών. Επίσημη Υποδοχή.
• Τέλεση Μνημοσύνου
• Ομιλία από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Χασάπη

10.40 Μετάβαση του ΠτΔ στον Τόπο Θυσίας.

11.00 Άφιξη στον Τόπο Θυσίας. Απόδοση Τιμών.
• Επιμνημόσυνη Δέηση
• Προσκλητήριο των Εκτελεσθέντων
• Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
• Τήρηση σιγής ενός λεπτού
• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

11.55 Αναχώρηση για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

12.00 Άφιξη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ξενάγηση

12.25 Μετάβαση στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας.

12.30  Τελετή Ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Καλαβρύτων. Ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Καλαβρύτων από τον Πρόεδρο του Δημoτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Κοντογιάννη. Προσφώνηση του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά.  Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

12.45 Μετάβαση στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

12.50  Επίδοση κυπέλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δρομείς-νικητές του «ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ».

13.30 Άφιξη του Π. Παυλόπουλου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων. Υποδοχή από τον Δήμαρχο. Γεύμα προς τιμήν του ΠτΔ παρατιθέμενο από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά.

15.00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 16:30 θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών προγόνων μας, στον λόφο του Καπή.

Για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.
Την Κυριακή στις 10:00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής μας πόλης όλες και όλοι πρέπει να δώσουμε το παρόν κατά την τελετή του μνημοσύνου που θα πραγματοποιηθεί για τους εκτελεσθέντες προγόνους μας από τα στρατεύματα του τακτικού Γερμανικού στρατού την γνωστή Βέρμαχτ.

Στην συνέχεια θα μεταβούμε όλοι μαζί στον τόπο της εκτέλεσης.  Η θέση που κάθε χρόνο συγκεντρώνονται όλοι οι απόγονοι των θυμάτων στον λόφο του Καπή είναι εμπρός και γύρω από το γλυπτό της πονεμένης μάνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.