Η ψηφιακή υπογραφή μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας και δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μοναδικός κωδικός, που χρησιμοποιεί ασύμμετρη κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού προκειμένου να διασφαλίζει την αυθεντικότητα του αποστολέα και να αποδεικνύει τη γνησιότητα εγγράφων και μηνυμάτων.

Έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή, με μεγαλύτερη όμως ασφάλεια γιατί είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί. Είναι μοναδική και διαφορετική για κάθε έγγραφο. Μετά την ψηφιακή υπογραφή το περιεχόμενο του εγγράφου προστατεύεται, δεν τροποποιείται και κανείς δεν μπορεί να το αποποιηθεί.


Δημιουργείται ένα ζευγάρι ηλεκτρονικών κλειδιών, το Ιδιωτικό Κλειδί και το Δημόσιο Κλειδί. Το Ιδιωτικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της υπογραφής και το Δημόσιο για την επαλήθευσή της. 

Με το Ιδιωτικό Κλειδί (Private Key) ο αποστολέας κρυπτογραφεί το μήνυμα και πιστοποιεί την ταυτότητά του στον παραλήπτη. Το Ιδιωτικό κλειδί του κάθε κατόχου είναι ενσωματωμένο και αποθηκευμένο με  ασφάλεια σε κρυπτογραφικό τσιπ που βρίσκεται σε ένα USB token/ Smart Card. Το Token είναι το απαραίτητο hardware για να αποκτήσει ένα φυσικό πρόσωπο ψηφιακή υπογραφή. Με το Δημόσιο Κλειδί (Public Key) ο παραλήπτης επαληθεύει ότι το αρχείο είναι αυτό ακριβώς που έστειλε ο αποστολέας.

Η ψηφιακή υπογραφή διασφαλίζει την προστασία των δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, τροποποίηση ή αντικατάστασή τους, ενώ επιβεβαιώνει την ταυτότητα του αποστολέα. Παράλληλα, αποτελεί εγγύηση όσον αφορά στο ότι ο αποστολέας των δεδομένων δεν μπορεί να αρνηθεί το μήνυμα.
Την ψηφιακή υπογραφή φέρνει στην Ελλάδα η Byte.