Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις είναι η αιτία για να ξεκινήσει και ο εμπορικός «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο χώρες με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από αυτό τον «πόλεμο» η Τουρκία ενδέχεται να χάσει μέχρι και 20 δισ. δολάρια καθώς η Ρωσία ήταν από τις μεγαλύτερες εταίρους της στον εμπορικό τομέα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μάλιστα υπέγραψε την Τρίτη κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο αποφασίζει σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, περιελάμβανε μια λίστα με τα αγροτικά προϊόντα που θα σταματήσει η Ρωσία να εισάγει από την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Η λίστα των προϊόντων

Η λίστα των «απαγορευμένων» προϊόντων περιλαμβάνει κοτόπουλα, γαλοπούλες φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, αχλάδια, ροδάκινα κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια. Δεν περιλαμβάνει λεμόνια και καρύδια, από τα οποία η Ρωσία εισάγει μεγάλες ποσότητες από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος με επίσημο αίτημα της ζητεί να «αντικαταστήσει» την Τουρκία στην εισαγωγή των προϊόντων που απαγορεύονται πλέον μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Εμπορικός πόλεμος παντού

Επίσης αποφασίστηκε από την Ρωσία και η απαγόρευση των ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα τακτικά αεροπορικά δρομολόγια θα τεθούν υπό εξέταση. Το Κρεμλίνο παύει ακόμα την λειτουργία κοινών επιτροπών και επιμελητηρίων με την Τουρκία. Σύμφωνα με το RT η Τουρκία ενδέχεται να απωλέσει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την κόντρα με την Ρωσία, αν και η απόφαση δεν περιλαμβάνει το «πάγωμα» του Turkish Stream.

Εμπάργκο και στους εργαζόμενους από Τουρκία

Τέλος, ακόμη μια απόφαση που δείχνει τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει η Ρωσία, είναι και αυτή που αφορά το «εμπάργκο» στην πρόσληψη Τούρκων υπαλλήλων από επιχειρηματίες με την εξαίρεση αν είναι ήδη εργαζόμενοι από το 2010.