Προς την κορύφωση του βαδίζει το Καρναβάλι των Μικρών 2013 το ερχόμενο τριήμερο και  ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Χαράλαμπος Καρκούλιας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (27/2) μίλησε αναλυτικά για τις δράσεις που θα γίνουν, αλλά και τις καινοτομίες του φετινού θεσμού.

Ο κ. Καρκούλιας καλωσόρισε τους δημοσιογράφους στο Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη όπου δόθηκε η συνέντευξη και στις δηλώσεις του τόνισε: «Tο Καρναβάλι των Μικρών οδεύει προς την κορύφωσή του αφού λίγες μέρες απέμειναν μέχρι τη Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών που μεταμορφώνει την πόλη σε ένα απέραντο πεδίο χαράς, φαντασίας, χρωμάτων, εμπνεύσεων και δημιουργικής έκφρασης.

Φέτος το Καρναβάλι των Μικρών με θέμα «Σαν Παραμύθι», αφού, άρχισε από πολύ νωρίς με την έκθεση «18 χρόνια Καρναβάλι των Μικρών-Σαν Παραμύθι» στην αίθουσα «Αίγλη» πριν από τα Χριστούγεννα προϊδεάζοντας για μια λαμπρή συνέχεια.

Η μεγάλη επιτυχία του νέου θεσμού των Εκπαιδευτικών Εκδρομών που καθιερώσαμε με πρόγραμμα που εκτυλίσσεται σε Καρναβαλικό Εργαστήρι και «Αίγλη» έδειξε ότι με πρωτότυπα και αποφασιστικά βήματα το Καρναβάλι μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά αλλά και να προβληθεί δεόντως εντός και εκτός περιοχής.

Οι φετινές καινοτομίες στο Καρναβάλι των Μικρών θα συνεχιστούν και με την επέκταση του προγράμματος και το Σαββατοκύριακο μετά από την Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών. Πρόκειται για την αναβίωση του ιστορικού θρυλικού θεσμού Baby Rally μέσω των Ποδηλατοδράσεων και της Ποδηλατοβόλτας, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Ποδηλατοδράσεις» και με την υποστήριξη της πατρινής ποδηλατικής ομάδας «Πιάνω τη ζωή από το τιμόνι».

Το πολύ αισιόδοξο μήνυμα για τη φετινή χρονιά μας έρχεται από την μεγάλη αύξηση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους αφού στην αφετηρία της Παρέλασης θα βρεθούν 10000 μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές. Τα συγκριτικά στοιχεία συντριπτικά αφού συμμετέχουν φέτος 85 ομάδες, ενώ πέρυσι συμμετείχαν 60. Αύξηση 25 ομάδων λοιπόν, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Αλλά η φετινή παρέλαση σφραγίζεται και από την παρουσία καρναβαλικών αντιπροσωπειών από τη Ζάκυνθο και το Πίκολλο Καρναβάλι και τη Φιλαρμονική της Ζακύνθου αλλά και από τη Λεμεσό. Οι συμμετοχές αυτές εντάσσονται στο δίκτυο καρναβαλικών ανταλλαγών που εντατικοποιήσαμε φέτος με άλλους δήμους αφού επέλεξαν να συμμετάσχουν και ομάδες από την Αθήνα, τα Ιωάννινα, τη Λαμία και τη Ναύπακτο.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στη συμμετοχή των ομάδων διάφορων συλλόγων και σχολείων με παιδιά με ειδικές ανάγκες, που κάθε χρόνο μας γεμίζουν με δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία μεταφέροντας μας πολλαπλά μηνύματα και την ανεξάντλητη αγάπη τους για τη ζωή. Μάλιστα ειδικά για φέτος το Χαμόγελο του Παιδιού θα συμμετάσχει στην παρέλαση με παιδιά από όλα τα σπίτια φιλοξενίας που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Καρναβαλούπολη στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, που μετά την επιτυχημένη δοκιμή στα Ψηλά Αλώνια το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μας επιφυλάσσει σπάνιες συγκινήσεις, πολύ χαρά, κεφάτα και δημιουργικά στιγμιότυπα μέσα από ένα πληθωρικό τριήμερο».


Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού των Μικρών, για το οποίο είπε ότι είναι ένα δεύτερο Καρναβάλι μέσα στο Καρναβάλι. Το Καρναβάλι, κάτι που είναι πλέον εμφανές μετά τη γιγάντωσή του με τα σεμινάρια, τις εκθέσεις, τις Καρναβαλουπόλεις, τις Ποδηλατοδράσεις και την Ποδηλατοβόλτα, την έκθεση στην Αίγλη για τα 18χρονα του θεσμού.

«Ο τρόπος που λειτουργεί η διοργάνωση είναι αυθεντικός, αληθινός, αγνός και το Καρναβάλι των Μικρών είναι πηγή για το μελλοντικό Καρναβάλι μας. Μέσα από το Καρναβάλι των Μικρών δείχνουμε το δρόμο και τη σωστή καρναβαλική παιδεία για το μέλλον», επισήμανε η Μαρία Κουρμπανά. Επίσης υπογράμμισε ότι  η προσέγγιση με την οποία γίνεται φέτος η αναβίωση του Baby Rally είναι απόλυτα σύγχρονη, επίκαιρη και σχετίζεται με τον τρόπο κυκλοφορίας και το περιβάλλον.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής «Ποδηλατοδράσεις» του ΣΚΑΙ Γιώργος Πετρόπουλος είπε ότι αφορμή για την πρόταση και συνεργασία της εκπομπής στην αναβίωση του Baby Rally στάθηκε τογεγονός ότι είδαν πολλά ποδήλατα στην πόλη. «Όταν έκαναν ποδήλατο στην Πάτρα, με εξαίρεση την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, οι άλλες πόλεις δεν ήξεραν τι σημαίνει ποδήλατο. Η εκπομπή θα ρίξει βάρος στο τι κρύβει πίσω το Καρναβάλι των Μικρών και όχι μόνο τις παρελάσεις.

Για το σκοπό αυτό από την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνουν γυρίσματα στο Καρναβαλικό Εργαστήρι στα σεμινάρια του Καρναβαλιού των Μικρών, στην αίθουσα Αίγλη, στο Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη με σκοπό να αποτυπωθεί στην ημίωρη εκπομπή όλο το διάστημα πριν την κορύφωση του Καρναβαλιού των Μικρών. Στο Καρναβάλι των Μικρών θα είναι αφιερωμένη ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπή που μαγνητοσκοπημένο θα μεταδοθεί από το ΣΚΑΙ. Το βασικό μέρος του επεισοδίου θα ανήκει στις Ποδηλατοδράσεις και την Ποδηλατοβόλτα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για το 4ο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής που αφιερώνεται στην Πάτρα.Ο Αυγουστίνος Κατσιβαρδάς, εκμέρους της πατρινής ποδηλατικής ομάδας «Πιάνω τη ζωή από το τιμόνι» είπε ότι εκπροσωπεί μια κίνηση με όχημα το ποδήλατο που εκπέμπει στον Πατρινό πολίτη την ανάληψη της ευθύνης. Η υποστήριξη της ομάδας στις «Ποδηλατοδράσεις» και την Ποδηλατοβόλτα γίνεται λόγω της αγάπης τους στο ποδήλατο, το όχημα του μέλλοντος αλλά και ως γλυκιά ανάμνηση του Baby Rally.

Παράλληλα η υπεύθυνη της ομάδας του Καρναβαλιού των Μικρών Γιάννα Παναγοπούλου τόνισε ότι το Καρναβάλι των Μικρών έγινε αισίως 18 χρόνων αλλά δεν μεγαλώνει γιατί φρεσκάρεται από τα χαμόγελα των παιδιών. Ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες και τους φορείς που στήριξαν τις δράσεις του και τόνισε την εθελοντική τους συμμετοχή.

Τέλος, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης φετινής συμμετοχής στην παρέλαση ζήτησε από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τον κανονισμό που τους έχει δοθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η σωστή ροή της παρέλασης.