Στη δημοσιότητα βγήκε το ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει λευκό αστυνομικό να πυροβολεί και να σκοτώνει 16χρονο Αφροαμερικανό, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και των τοπικών αρχών του Σικάγο να μπλοκάρουν την κυκλοφορία του.

Στο βίντεο φαίνεται ο αστυνομικός Jason Van Dyke να πυροβολεί το 16χρονο Laquan McDonald 16 φορές, για 13 ολόκληρα δευτερόλεπτα, ενώ ο νεαρός κείτεται στην άσφαλτο.

Στον Van Dyke απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού ενώ ο δήμαρχος Rahm Emanuel και αξιωματούχοι της αστυνομίας απηύθυναν έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις, μετά την κυκλοφορία του βίντεο.

Ο νεαρός έπεσε νεκρός στις 20 Οκτωβρίου του 2014 ενώ ο Van Dyke υποστήριξε πως ένιωσε να απειλείται από αυτόν.

Στο βίντεο φαίνεται ο ΜcDonald, που κρατά ένα μικρό μαχαίρι, να απομακρύνεται από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, του είπαν να πετάξει το μαχαίρι του αλλά το βίντεο δεν έχει ήχο οπότε είναι δύσκολο να διακριβωθεί τι ειπώθηκε.

Η αστυνομία υποστήριξε επίσης πως ο McDonald απείλησε τους άνδρες με μαχαίρι και πως έκοψε τα λάστιχα ενός περιπολικού.

Στη συνέχεια φαίνεται ο Van Dyke να ανοίγει πυρ. Ο νεαρός πέφτει στο έδαφος και ο αστυνομικός συνεχίζει να τον πυροβολεί.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο 17χρονος δέχθηκε τουλάχιστον δύο σφαίρες στην πλάτη ενώ βρέθηκε το ναρκωτικό PCP στον οργανισμό του.

Ο αστυνομικός βρέθηκε στο σημείο των πυροβολισμών για λιγότερο από μισό λεπτό και ήταν ο μόνος που πυροβόλησε, αδειάζοντας το όπλο του και ξαναγεμίζοντάς το.

Ενώ το νεκρό σώμα του McDonald's κείτονταν στην άσφαλτο, ο Van Dyke κλώτσησε το μαχαίρι μακριά από το χέρι του.

Η αστυνομία είχε κληθεί μετά τις καταγγελίες για κάποιον που «άνοιγε» αυτοκίνητα και έκλεβε στερεοφωνικά και προσπάθησε να μπει και σε μάνδρα με φορτηγά.

Όταν ο McDonald έπεφτε νεκρός στο σημείο βρίσκονταν 8 αστυνομικοί.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο υπήρξαν αναφορές πως η αστυνομία είχε σβήσει και οπτικό υλικό από κοντινό εστιατόριο.

Τη Δευτέρα απαγγέλθηκαν στον Van Dyke κατηγορίες για φόνο ενώ παραδόθηκε μόνος του, περισσότερο από ένα χρόνο μετά το περιστατικό.

Είναι ο πρώτος αστυνομικός του Σικάγο που αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες εν ώρα καθήκοντος.

Σύμφωνα με τους New York Times, είχαν διατυπωθεί αρκετά παράπονα κατά του 37χρονου σε διάστημα ετών, μεταξύ άλλων για ρατσιστικά σχόλια και απειλή υπόπτου με όπλο χωρίς λόγο.