Το έργο «Greece- Italy Facilities for Transport and Logistic 2.0» - GIFT 2.0 του προγράμματος Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013, που στόχο έχει να αναδείξει και να ενισχύσει ένα δίκτυο υφιστάμενων Μεταφορικών Κόμβων (Hubs) σε Ελλάδα και Ιταλία, με απώτερο σκοπό την αύξηση της πρόσβασης και της κινητικότητας των ανθρώπων και των αγαθών, δημιουργώντας και παρέχοντας νέες καινοτόμες υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με θέμα: «Κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στην σύγχρονη οικονομία», το απόγευμα της Κυριακής 22-11-15, στο πλαίσιο του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015- 18ο ΜONEY SHOW Πάτρας, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Χρήστος Τζομάκας.  Αναλυτικά στοιχεία για το έργο GIFT 2.0 παρουσίασε ο Συνεργάτης Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Βαφείδης, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι η βελτίωση των μεταφορικών υπηρεσιών των υπαρχουσών υποδομών και η ενίσχυση του ρόλου των μεταφορικών κόμβων, μέσω της δημιουργίας ενός μοναδιαίου σημείου εξυπηρέτησης του τελικού χρήστη, στο οποίο θα έχει πρόσβαση μέσω internet.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε, έχει διαβουλευθεί και συνεργάζεται με φορείς που θα φιλοξενήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό [Δήμο Πατρέων, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Αερολιμένα Αράξου, Οργανισμό Λιμένος Πάτρας, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Πύργου (Λιμάνι Κατακόλου), Ναυπάκτου (Μαρίνα Ναυπάκτου) και Ακτίου – Βόνιτσας (Μαρίνα Παλαίρου) και την Ιερά Μητρόπολη Πατρών - Ι.Ν. Παναγίας Παντάνασσας] για τις εν λόγω υπηρεσίες.

Στις πιλοτικές εφαρμογές του προγράμματος σε πολίτες – ταξιδιώτες αλλά και σε μεταφορείς προϊόντων, αναφέρθηκε το Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Τζαμαλούκας, κάνοντας ειδική αναφορά στο Κοινόχρηστο Σύστημα Ποδηλάτων, που προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όπως εξήγησε πρόκειται να δημιουργηθούν οκτώ σταθμοί ποδηλάτου, με 50 κοινόχρηστα ποδήλατα, τα οποία θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα προμηθεύεται με ειδική κάρτα. Τα σημεία που τελούν υπό διερεύνηση για να τοποθετηθούν οι σταθμοί ποδηλάτων είναι ο Σταθμός Υποδοχής Κανελλόπουλου, το γήπεδο Παναχαϊκής, η Ελ. Στρατιώτου και Αγ. Σοφίας, οι πλατείες Υψηλών Αλωνίων, Πίνδου, Όλγας, ο πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων και η πλατεία του Ι.Ν. της Παντάνασσας.

Στα πλεονεκτήματα του έργου που συμβάλουν στο να καταστεί η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή μια "έξυπνη περιφέρεια", πιο ελκυστική στους επισκέπτες της, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, τονίζοντας πως μέσα και από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνουν καινοτόμες παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. «Με τη βοήθεια των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και του Επιμελητηρίου Αχαΐας νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα με ισχυρή προσωπικότητα και εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Που θα μπορεί να κάνει διαφορά για την πόλη!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανάσιος Χασιακός, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην καινοτομία του προγράμματος, το οποίο όπως τόνισε συμβάλλει στην αναγνώριση της θέσης της περιοχής (Αδριατική – Ιόνιο) στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ενώ θέτει τις βάσεις για την δημιουργία ενός Κέντρου Ανταγωνιστικότητας με διαρκή παρουσία, που θα στοχεύει στη συνεργασία της ελληνο-ιταλικής επικράτειας, ώστε να αναπτύσσονται προϊόντα και υπηρεσίες, ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

Τελος, ο κ. Γεώργιος Σούλος, υπεύθυνος του Κέντρου καινοτομίας & πολιτισμού Innopolis, αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης του έργου, που αφορούν στην διάχυση των αποτελεσμάτων του στα ενδιαφερόμενα μέρη και στην υποστήριξη των πιλοτικών εφαρμογών, μέσω της διοργάνωσης Ομάδων εστίασης, Συζητήσεων, Roadshows, προσωπικών συναντήσεων με τους τελικούς χρήστες κ.α., συμμετοχής σε Διεθνείς εκθέσεις του κλάδου των Μεταφορών και Logistics αλλά και την διοργάνωση προγράμματος κατάρτισης νέων και/ή ανέργων που έχουν προσανατολιστεί στους τομείς των Μεταφορών και Logistics.