«Τσουνάμι» λουκέτων και βαρύ χειμώνα για τον κλάδο της εστίασης προβλέπει για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Αχαΐας, Γιώργος Κοτοπούλης.

Ο απόηχος του κλεισίματος των δύο καταστημάτων του πεζόδρομου της Αγίου Νικολάου και ενός χώρου εκδηλώσεων, το απόγευμα της Δευτέρας, είναι βαρύς, όμως φαίνεται ότι έχει ανοίξει ένα «ντόμινο» λουκέτων που δείχνει ότι ο κλάδος της εστίασης στην αγορά της Πάτρας, έχει μπει για τα καλά σε βαθιά κρίση.

Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι προηγήθηκε το κλείσιμο σε μαγαζί αλυσίδας καφέ στην Αγίου Ανδρέου, ενώ το patrasevents.gr ήδη έχει γράψει για επικείμενο «λουκέτο» σε μεγάλη καφετέρια -  εστιατόριο που βρίσκεται σε χαρακτηριστικό σημείο της Πάτρας.

Ο Γιώργος Κοτοπούλης αποδείχτηκε «προφητικός» στα όσα έλεγε σε τοπικό ραδιόφωνο της Πάτρας για «λουκέτα» στον χώρο της εστίασης που θα προκαλέσουν αίσθηση. Ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr δεν θέλησε να σχολιάσει μεμονωμένα τα καταστήματα, όμως δεν έκρυψε ότι ο κλάδος έχει μπει για τα καλά σε ύφεση και αυτή την ύφεση την βιώνουν καθημερινά οι επαγγελματίες του χώρου.

«Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έκλεισαν καταστήματα εστίασης που δεν ήταν αδειανά, αλλά είχαν σε καθημερινή βάση αρκετό κόσμο" τονίζει. 

"Αποδεικνύεται , έτσι, ότι ακόμα και  όταν μία καφετέρια είναι γεμάτη αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα της και ακόμα περισσότερο, δεν σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας βγάζει χρήματα.  Έχουν περάσει αυτές οι εποχές και τα έξοδα είναι τόσα πολλά που τα έσοδα δεν φτάνουν».

Το κράτος οδηγεί τα μαγαζιά στο κλείσιμο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κλείσουν και άλλα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, καθώς όπως λέει είναι μία πρόβλεψη που προκύπτει μέσα από τα δεδομένα της αγοράς, αλλά κυρίως μέσα από την βαριά φορολογία που έχει υποστεί ο χώρος.

"Ο χειμώνας θα είναι βαρύς για την εστίαση. Έρχεται "κύμα" και άλλων λουκέτων που ενδεχομένως να προκαλέσουν αίσθηση, τόσο στην αγορά της Πάτρας, όσο και στο πανελλήνιο. 

Φυσικά θα ανοίξουν και νέα καταστήματα. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς που θα τα ανοίξουν, θα το κάνουν  χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, χωρίς να έχουν κάνει κάποια μελέτη, χωρίς να ξέρουν ποια μπορεί να είναι τα έσοδα και τα έξοδα. Θα τα ανοίξουν, δηλαδή, επειδή δεν βρίσκουν κάτι άλλο να κάνουν».

Ο παράγοντας, πάντως, που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εστίαση και που θα οδηγήσει στο κλείσιμο και άλλων καταστημάτων είναι το ίδιο το κράτος και η φορολογία του. «Το 23% του ΦΠΑ  που έχει επιβληθεί στους καταστηματάρχες εστίασης, σε συνδυασμό με τα χρήματα για τις ασφάλειες, ξεπερνούν το 35% του τζίρου. Δουλεύουμε για να πληρώνουμε το κράτος» τονίζει ο Γιώργος Κοτοπούλης.

«Από πού θα πληρωθούν τα υπόλοιπα έξοδα; Οι μισθοί των εργαζομένων, το ενοίκιο, τα λειτουργικά έξοδα και όλα τα άλλα. Για να φτάσει ένα κατάστημα και να χρωστά το ενοίκιο του σημαίνει ότι έχει περιέλθει σε τραγική οικονομική  κατάσταση».

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, που υπάρχουν για τον κλάδο είναι κάτι παραπάνω από αρνητικές, ενώ το «κύμα» των λουκέτων, αναμένεται να διογκωθεί άμεσα, σε μικρό διάστημα από τώρα, στα τέλη του έτους, όταν  οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να εξοφλήσουν τις δόσεις του ΦΠΑ τους.