Μια ξεχωριστή βραδιά χάρισε ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης στην Πάτρα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Το βιβλιοπωλείο «Discover your Way” και οι εκδόσεις «Διόπτρα» παρουσίασαν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Την Κυριακή έχουμε γάμο». Από το νωρίς το απόγευμα το ξενοδοχείο «Βυζαντινό», όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, άρχισε να υποδέχεται όσους ήθελαν να δουν και να ακούσουν από κοντά τον Γιάννη Ξανθούλη.

Το βιβλιοπωλείο εκπροσώπησε η Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου. Χαρακτήρισε το βιβλίο ... «ποταμό».

«Ξεχωριστό, δυναμικό όπως η γραφή του Γιάννη Ξανθούλη» ανέφερε και τον λόγο πήρε ο συγγραφέας.


Ο γάμος γίνεται την Κυριακή και προκαλεί την ανατροπή στο ταξίδι. Ταξίδι στο παρατεταμένο καλοκαίρι μιας γυναίκας στα μαύρα και του μικρού γιου της. Μάνα και παιδί πενθούν έναν άντρα χαμένο στα χρόνια του πολέμου. Πληροφορίες δεν υπάρχουν παρά μόνο υποθετικό πένθος, υποθετική ορφάνια. Και τώρα το ταξίδι. Μακρινό καλοκαιρινό ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο• ταξίδι φορτωμένο δισταγμούς και επιθυμίες. Εκεί θα ’ρθουν αντιμέτωποι με όλα τα διλήμματα της ζωής τους, επώδυνα και γεμάτα από τις χαρές που τους λείπουν. Πάνω τους, μια ύπουλη συναστρία ειρωνικών αστερισμών• και μέσα σ’ όλα ο γάμος, σαν οξύμωρο περιστατικό μεταξύ τρελού πανηγυριού και τραγωδίας. Οι ήρωες της ιστορίας αυτής θα παίξουν και θα μπλεχτούν μέσα στον χρόνο. Στο παρόν και στο μέλλον, με τις τρικλοποδιές του αορίστου… Γι’ αυτό και τα αισθήματά τους, έντονα όσο ποτέ, θα ενηλικιωθούν με επικίνδυνη ταχύτητα. Μέσα από τη ματιά του παιδιού κι ενός καλοκαιριού με συστατικά τον έρωτα, το πάθος, τον θάνατο και το γέλιο. Όπως η ίδια η ζωή. Και πίσω απ’ όλα ο γάμος, σαν πρόσχημα σοβαρό, με την αστεία αθωότητά του. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Ιορδάνης Μακρής με τον Ιορδάνη Λεοντίου και την κοινή τους λαχτάρα για το ταξίδι-περιπέτεια, ας το αφήσουμε σε όσους συμμερίζονται τους γρίφους και αποδέχονται την πρόσκληση στον γάμο της Κυριακής.

Ο Γιάννης Ξανθούλης σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά για το νέο του βιβλίο: «Οι ήρωες της ιστορίας αυτής θα παίξουν και θα μπλεχτούν μέσα στον χρόνο. Στο παρόν και στο μέλλον, με τις τρικλοποδιές του αορίστου… Γι’ αυτό και τα αισθήματά τους, έντονα όσο ποτέ, θα ενηλικιωθούν με επικίνδυνη ταχύτητα. Μέσα από τη ματιά του παιδιού κι ενός καλοκαιριού με συστατικά τον έρωτα, το πάθος, τον θάνατο και το γέλιο. Όπως η ίδια η ζωή. Και πίσω απ’ όλα ο γάμος, σαν πρόσχημα σοβαρό, με την αστεία αθωότητά του. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Ιορδάνης Μακρής με τον Ιορδάνη Λεοντίου και την κοινή τους λαχτάρα για το ταξίδι-περιπέτεια, ας το αφήσουμε σε όσους συμμερίζονται τους γρίφους και αποδέχονται την πρόσκληση στον γάμο της Κυριακής». 

Ο Γιάννης Ξανθούλης ανέφερε οτι ο φόβος του μήπως ξεχάσει τα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας τον οδήγησε στο να γράψει το βιβλίο στο οποίο έχει «περάσει» τα γεγονότα αυτά.

Ο ήρωας του βιβλίου δεν εμπιστεύεται κανέναν παρά μόνο την εγγονή. Όπως εξομολογήθηκε, και ο ίδιος έχει μια εγγονή στην οποία δεν αρέσει να ακούει από αυτόν παραμύθια αλλά γεγονότα από την πραγματική του ζωή.

Ο συγγραφέας συνομίλησε για αρκετή ώρα με το κοινό του και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.


(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου)