ΣΚΕΨΟΥ:

Η υπερβολική, χωρίς μέτρο, χρήση του διαδικτύου συνιστά εθισμό και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα υγείας.

Φυσικά όμως είναι μεγάλο λάθος να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το internet γενικά, αλλά, και γιατί όχι, το facebook ειδικά.

Η δαιμονοποίηση των παραπάνω μόνο αποτελεσματική δεν μπορεί να είναι.

Θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε συνετά χωρίς να έχουμε καμία εξάρτηση από αυτά.

Προσέχουμε λοιπόν.

Συμβουλές

Για να δούμε κάποιες συμβουλές για ασφαλή χρήση των προαναφερόμενων.

@ Μην δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερο σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου είτε στο διαδίκτυο είτε στο facebook. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό σου είναι οι γονείς σου.

@ Αν χρησιμοποιείς το facebook, ρύθμισε το λογαριασμό σου στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Ρύθμισε τις φωτογραφίες σου και τα προσωπικά σου στοιχεία να τα βλέπουν μόνο οι φίλοι σου, ενώ φρόντισε να μην κάνεις δεκτά αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν είναι της ηλικίας σου και δεν γνωρίζεις καθόλου.

@ Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς <<άβολα>>. Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

@ Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chat-room διέκοψε την συνομιλία αμέσως.

@ Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο. Επίσης, μην δημοσιεύεις προσωπικές σου φωτογραφίες και προσωπικά σου στοιχεία. Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα το δουν με το δικό σου χιουμοριστικό μάτι.

@ Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

@ Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το <<διαδικτυακό σου φίλο>>, ενημέρωσε τους γονείς σου ή  κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

@ Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ότι διαβάζεις στο διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ότι δεις στο internet.

@ Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν <<σερφάρεις>> στο internet.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ:

saferinternet.gr
safeLine.gr
Υποστηρίζω(8001180015)

Το παρόν έντυπο κατασκευάστηκε από τους :

Κοντονή Κανέλλα Κοινωνική Λειτουργό,Περικλέους Ελένη Κοινωνική Λειτουργό, Θεοδωρόπουλο Δημήτρη Κοινωνικό Λειτουργό, σε συνεργασία με το πρόγραμμα <ΑΡΙΑΔΝΗ>

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κανέλλα Κοντονή, 2613601928-7      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το αρμόδιο Τμήμα Αγωγής Υγείας πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε Δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Πατρέων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι σε συνέχεια του  προγράμματος κατάρτισης του Κ.Ε.Κ. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την κωδική ονομασία «ΑΡΙΑΔΝΗ», που αφορά την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο πολύ σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο, αλλά και της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί Κανέλλα Κοντονή, Ελένη Περικλέους και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, που ολοκλήρωσαν την ανωτέρω εκπαίδευση, έχουν πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε τρια σχολεία και συγκεκριμένα στη Δ΄και Ε΄ τάξη των σχολείων. Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις  έχει διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος και είναι σημαντικό πως ενδιαφέρον για ενημέρωση εκδήλωσαν και οι γονείς των παιδιών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλα Δημοτικά σχολεία μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ενώ για τη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται νέος κύκλος επισκέψεων προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο επιτεύχθηκε η ευαισθητοποίηση των μαθητών  στη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχυθούν και να στηριχτούν απ’ όλους τους φορείς, καθώς η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι προτιμότερη από τη «θεραπεία». Με αυτή την έννοια η συνεργασία των φορέων της Εκπαίδευσης με τους αντίστοιχους της Υγείας πρέπει να αποκτήσει μόνιμη διάσταση στα πλαίσια οργανωμένων προληπτικών παρεμβάσεων.

Πληροφορίες - Θεοδωρόπουλος Δημήτρης, Κοινωνικός Λειτουργός, 6972469778