Το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας, διανύοντας μια εκτεταμένη και συνεπή πορεία στο χώρο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, κατάφερε μια σπουδαία διάκριση. Το πρόγραμμα κατάρτισης Leonardo Da Vinci με τίτλο «Professional Skills Development in Europe» και κωδικό αριθμό 2013-1-GR1-LEO01-14816, καταχωρήθηκε στον Οδηγό Καλών Πρακτικών για όλη την διάρκεια (2007-2013) του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης τον οποίο εξέδωσαν από κοινού, οι Εθνικές Μονάδες Συντονισμού για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Ελλάδας και Κύπρου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Λειψία της Γερμανίας σε δύο ροές (Απρίλιος 2014 – Σεπτέμβριος 2014), διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων έκαστη. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 16 μαθητές που φοιτούν στους τομείς Γεωπονίας Τροφίμων & Διατροφής, Μηχανολογίας και Πληροφορικής. Τους μαθητές συνόδεψαν 11 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Στόχος του προγράμματος ήταν η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, μέσα από την απασχόληση σε επιχειρήσεις με αντικείμενο συναφές με αυτό των σπουδών των συμμετεχόντων.

Η σημαντικότητα της διάκρισης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι κάθε Εθνική Μονάδα πρότεινε για κάθε δράση του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση ένα πρόγραμμα, το οποίο θεώρησε ότι σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε άρτια και μπορεί να λειτουργήσει σαν υπόδειγμα πρακτικής, για φορείς οι οποίοι είτε υλοποιούν είτε σχεδιάζουν να υλοποιήσουν προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πλαίσιο πλέον του νέου προγράμματος ERASMUS+.

Το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας ξεκινώντας δυναμικά το 1998, δραστηριοποιείται ανελλιπώς από το 2006 και εφεξής στο συγκεκριμένο πεδίο, έχοντας υλοποιήσει με επιτυχία 8 προγράμματα κινητικότητας Leonardo Da Vinci, 1 πρόγραμμα Εταιρικών σχέσεων, δύο προγράμματα Comenius και ένα πρόγραμμα Μεταφοράς Καινοτομίας το οποίο αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση για το σχολείο μας, λόγω αυξημένων απαιτήσεων της συγκεκριμένης κατηγορία.

Στο διάστημα αυτό έχουν μετακινηθεί πάνω από 200 εκπαιδευόμενοι και 25 εκπαιδευτικοί, τόσο τεχνικών ειδικοτήτων όσο και γενικής παιδείας. Μέσα από την διαρκή εμπλοκή μας, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ομάδα σχεδιασμού και διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η οποία αφουγκράζεται τις εκπαιδευτικές ανάγκες και προσπαθεί μέσα από συντονισμένες δράσεις, να τις ικανοποιήσει. Μέσα από την εκτενή διαδρομή μας, συνεργαστήκαμε με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς και καταφέραμε να προσεγγίσουμε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουμε την δυνατότητα να πραγματευθούμε στο πλαίσιο του αναλυτικού ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας, Τέρμα Εθνικής Αντίστασης, 25200 Κάτω Αχαΐα, τηλ/fax:+302693024910
email: [email protected], Πληροφορίες: Δημήτριος Μαρίνης προγράμματος του σχολείου. Επίσης γνωρίσαμε την δομή και λειτουργία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις χώρες που επισκεφτήκαμε και διαπιστώσαμε διαφορές με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, επισημαίνοντας καλές πρακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.

Ένα σημείο στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη σημασία είναι η ενσωμάτωση του συστήματος ECVET στα προγράμματα που σχεδιάζουμε. Αυτή την περίοδο υλοποιούμε το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα κινητικότητας το οποίο στηρίζεται στο σύστημα ECVET. Το συγκεκριμένο σύστημα αφορά τη μεταφορά Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., είτε αυτά αποκτώνται μέσω της Τυπικής είτε της Άτυπης Μάθησης.

Βάση του συστήματος ECVET, κάθε προσόν αναλύεται σε ψηφίδες τις οποίες ο καταρτιζόμενος συλλέγει από διάφορους πιστοποιημένους φορείς τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης και αφού συλλέξει το σύνολο που απαιτείται, μπορεί να αναγνωρίσει το προσόν και αυτό πλέον είναι αποδεκτό σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Δυστυχώς η εφαρμογή του συστήματος ECVET δεν έχει προχωρήσει αρκετά όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά ούτε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα για την γεφύρωση των οποίων, απαιτείται συστηματική εργασία αλλά και ισχυρή δέσμευση για ουσιαστική σύγκλιση των συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το σχολείο μας δεν έχει δραστηριοποιηθεί μόνο ως φορέας αποστολής, αλλά και ως φορέας υποδοχής, έχοντας οργανώσει προγράμματα κατάρτισης και τοποθετήσεων για επαγγελματικά σχολεία από την Αυστρία, την Ολλανδία και την Γαλλία.

Το σχολείο μας, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του πορεία, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στοχεύοντας στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάζουμε, με στόχο την υποστήριξη τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της προσωπικής ανάπτυξης των μαθητών μας. Τα ευρωπαϊκά

προγράμματα κατάρτισης αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο, μέσα από το οποίο οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ανακαλύπτουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο που προσφέρονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. και συμβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενάντια σε όλες εκείνες τις φωνές οι οποίες οι οποίες τείνουν να επισείουν τον φόβο και την ανασφάλεια απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή ή διαφορετικότητα.

ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας, Τέρμα Εθνικής Αντίστασης, 25200 Κάτω Αχαΐα, τηλ/fax:+302693024910

email: [email protected], Πληροφορίες: Δημήτριος Μαρίνης

Ευελπιστούμε ότι τα σχέδιά μας θα στεφθούν με επιτυχία και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά και την δυνατότητα στους μαθητές μας να ανακαλύπτουν συνεχώς ευκαιρίες σε ένα διευρυμένο εκπαιδευτικό και εργασιακό πεδίο, όπως αυτό της Ε.Ε.