Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς που καταβάλλει για συνεχή αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές του, κάνει γνωστή την έναρξη της συνεργασίας του με την διεθνούς φήμης σοπράνο, Βασιλική Καραγιάννη.

Πρόκειται για μια συνεργασία, η οποία με δεδομένη της εγνωσμένη αξία της ελληνίδας σοπράνο, δικαίως θεωρείται μεγάλη επιτυχία του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας.

Η Βασιλική Καραγιάννη θα διδάσκει το μάθημα της μονωδίας.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Η Βασιλική  Καραγιάννη γεννήθηκε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο τραγούδι σε ηλικία 14 ετών και πήρε Δίπλωμα το 1994 με άριστα και `Α βραβείο με καθηγήτρια την κ.  Βαρβάρα Γκαβάκου .

Το 1994 έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας με τον ρόλο της “Νίνα” στην όπερα “Η Μάρτυς” του Σπ. Σαμάρα.

Από τότε άρχισε να συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και στην συνέχεια να εμφανίζεται σε σπουδαία Λυρικά θέατρα της Ευρώπη: Teatro alla Scala του Μιλανου ,Βασιλική  Όπερα του Λονδίνου (θέατρο Covent Garden ),Θέατρο Κομουνάλε της Φλωρεντίας , Όπερα της Λισσαβόνας (θέατρο Σαν  Κάρλο ), Όπερα Σαν Κάρλο της Νάπολης ,Θεατρο Carlo Felice της Γενοβας ,Όπερα του Ντίσελντορφ, Komische Oper, Όπερα  του Βερολίνου , Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου, αίθουσα “Dal Verme” του θεάτρου «Alla Scala» στο Μιλάνο, Cadogan Hall  του Λονδινου, κ.α.

Μέχρι τώρα έχει ερμηνεύσει τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους στο ρεπερτόριο της Σοπράνο-κολορατούρας: Βασίλισσα της Νύχτας στο «Μαγικό Αυλό», Ολυμπία στα «Παραμύθια του Χόφμαν», Τσερμπινέττα στην «Αριάδνη στη Νάξο»,Τζίλντα στον «Ριγκολέττο», Βιολέτα στην «Τραβιάτα», Μπλόντε στην «Απαγωγή από το Σαράι», Ροζίνα στον «Κουρέα της Σεβίλλης», Ντεσπίνα στο «Έτσι κάνουν όλες», Καρολίνα στο «Μυστικό γάμο» , Νορίνα στο “Ντον Πασκουαλε”, Τζισμόντα στο “Il marito disperato”, Ερωφίλη - Νεράιδα στο «Δαχτυλιδη της Μάνας», Adele στην “Νυχτερίδα», Zerlina στον Don Giovanni του W.A.Mozart ,Κοντέσα Αντέλε στο «Comt Ory», Madame Herz στο “Schauspieldirector», Έρωτα στον «Ορφέα και Ευρυδίκη», Charmeuse στην “Thais”του Massne , Ροζινα στον «Κουρεα της Σεβιλλης»και του Τζ.Παιζιελο,κ.α .

Επίσης  έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα  Πατρών, την Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, την Φιλαρμονική  Ορχήστρα του «Teatro alla Scala» στο Μιλάνο, την Ορχηστρα Εγχορδων του Magio Musicale Fiorentino,κ.α. ενώ εκτός από ρόλους όπερας  έχει συμπράξει ως σολίστ σε έργα όπως Requiem του Mozart , Carmina Burana του Orf, Fantasie του Beethoven , Stabat Mater και Salve Regina του Pergolesi, Καντάτες του Bach , κ.α .

Επίσης έχει συμπράξει με γνωστούς μαέστρους, Έλληνες: Λ. Καρυτινό, Μ. Λογιάδη, Α.Μπαλτά, Ν.Αθηναίο, Η.Βουδούρη, Δ.Χωραφά κ.ά., αλλά και ξένους: Richard Hickox, Zoldan Pesko, Αrnold Bosman, Antonino Fogliani, Antonio Papano, κ.ά.     

Έχει  ερμηνεύσει έργα Ελλήνων σύνθετων : Μανόλη Καλομοίρη (Το Δαχτυλίδι της Μάνας), Γιώργου Κουρουπού (Μονόγραμμα του Ελύτη), Ιωσήφ Παπαδάτου Ορφας), Θεόδωρου Λεμπέση (Ελλήνων Δείγμα), Μιχάλη Λαπιδάκη (Ξερές), Θεόδωρου Αντωνίου (Έρος ΙΙ), Θεόδωρου Αμπαζή , κ.α.     

Έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2001 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το «βραβείο σε νέο διακριθέντα Μουσικό» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Τσερμπινέττα στην όπερα «Η Αριάδνη στη Νάξο» του Ρ. Στράους που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Την ίδια χρονιά τραγούδησε έργα του Ζαν Μισέλ Ζαρ στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Κυκλοφορεί CD σε ζωντανή ηχογράφηση από το San Carlo της Νάπολης η όπερα “Il marito disperato” του Dom.Cimarosa όπου η ερμηνεύει τον ρόλο της Gismonda, όπως, και το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από το Γιώργο Κουρουπό.

Στα μελλοντικα της σχεδια περιλλαμβανονται:

Ρεσιταλ στο Τοκυο στην Ιαπωνια τον Δεκεμβρη 2015, κονσερτο στην Αγγλικανικη Εκκλησια Αθηνων με την Βελγικη Ορχηστρα Brussels Virtuosi και τον διασημο φλαουτιστα Marc Grauwels,στο Βερολινο στην οπερα Μαγικος Αυλος με τον ρολο της Βασιλισσας της Νυχτας, Συναυλια στην αιθουσα Παρνασσος για την παρουσιαση του νεου CD που ερμηνευει τραγουδια σε ποιηση του Κ.Καβαφη και μουσικη Αθ.Σιμογλου , στην Πρωτοχρονιατικη Συναυλια στο Μεγαρο Μουσικης Αθηνων με την Κρατικη Ορχ,Αθηνων , στην Εθν.Λυρικη σκηνη στον Κουρεα της Σεβιλλης με τον ρολο της Ροζινα και στον Ριγκολεττο με τον ρολο της Τζιλντα.