Σοκαριστικό για τα σημερινά δεδομένα: ομοφυλόφιλοι στην Κίνα του 21ου αιώνα, υποβάλλονται σε θεραπείες με φάρμακα και ηλεκτροσόκ σε μια βάναυση προσπάθεια να «θεραπεύουν» τη σεξουαλικότητά τους.

Το θέμα ανέδειξαν ακτιβιστές, οι οποίοι κατάφεραν και κατέγραψαν με κρυφές κάμερες τέτοιου είδους πρακτικές, σε ψυχιατρική κλινική στην πόλη Tianjin. «Όταν προκύπτουν τέτοιες παρορμήσεις, μπορείτε να κάνετε ένα κρύο ντους ή να κάνετε τζόκινγκ για να απελευθερώσετε τις υπερβολικές ορμόνες», είπε μια ψυχίατρος στον ακτιβιστή John Shen. Πέρα όμως από τα… κρύα ντους, προτείνονται και πιο σκοτεινές θεραπείες όπως χορήγηση φαρμάκων - τα οποία προκαλούν στους ασθενείς εμετό όταν «παρεκτρέπονται» - και φυσικά ηλεκτροσόκ!

«Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρική ράβδο. Όταν κάποιος έχει αυτές τις ορμές, μπορεί να στρέψει αυτή τη ράβδο στον εαυτό του και τότε ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγεις τις όποιες σεξουαλικές παρορμήσεις», συνεχίζει η γιατρός.

Ένας άλλος ακτιβιστής, κατέγραψε μια σειρά από θεραπείες στο νοσοκομείο Huashan, επίσης στην πόλη Tianjin κοντά στο Πεκίνο. Ηλεκτρόδια, συνδέονται στο κεφάλι προκειμένου να επαναφέρουν την «ισορροπία» του νευρικού συστήματος. «Η συγκεκριμένη θεραπεία ενισχύει την έλλειψη αυτοπροσδιορισμού… Η ζημιά πάντως μπορεί να είναι μακροχρόνια», τονίζει ο ψυχοθεραπευτής Johnny Li. Η Κίνα, αν και έπαψε πριν από 15 χρόνια, να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική ασθένεια, εντούτοις παραμένουν τέτοιου είδους κατάλοιπα στην κοινή γνώμη.