Οι 5 φορείς της Πάτρας, οι οποίοι πριν 7 χρόνια ξεκίνησαν την προσπάθεια για την εφαρμογή τουλάχιστον του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη μείωση της ηχορρύπανσης, πιστοί στην υπόσχεσή τους προς τους πολίτες, συνεχίζουν με σταθερότητα και συνέπεια τις δράσεις τους και αυτή τη χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Προσδοκούσαμε από τις εντεταλμένες για την τήρηση αυτού του πλαισίου υπηρεσίες, ότι θα έδειχναν μεγαλύτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα και θα έθεταν σε προτεραιότητα ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα, που προκαλεί στους πολίτες μεγάλα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό συνέδριο καρδιολογίας ανακοινώθηκαν μακροχρόνιες μελέτες σε μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίες έδειξαν ότι η ηχορρύπανση συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου. Για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ θορύβου αυξάνεται κατά 12% ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Επίσης μία άλλη μελέτη έδειξε την αύξηση της αθηροσκλήρωσης, η οποία σχετίζεται με την ηχορρύπανση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών θα είναι και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς 2 σημαντικές πηγές ηχορρύπανσης οι χώροι ψυχαγωγίας και το κυκλοφοριακό.

Ζητάμε από την Aστυνομία, το Δήμο, τη Διεύθυνση Υγιεινής αλλά και την Εισαγγελία, να θέσουν τα θέματα ηχορρύπανσης σε προτεραιότητα και να μην τaαντιμετωπίζουν ως πάρεργο. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς να πείσουμε τις παραπάνω αρχές για τα αυτονόητα. Αν όμως δεν υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε αυτά που οφείλουν να κάνουν, φοβούμαστε ότι τα προβλήματα θα επανέλθουν και θα διογκωθούν.

Θα θέλαμε να θίξουμε και την οικονομική παράμετρο της ηχορρύπανσης που προκαλούν ορισμένα καταστήματα. Αναφερόμαστε στο «κοινωνικό κόστος» ή με το οποίο επιβαρύνεται το σύνολο της κοινωνίας επειδή κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τον νόμο. Επιπλέον των δαπανών που επιβαρύνουν το σύστημα δημόσιας υγείας, ενδεικτικά αναφέρουμε και τα εξής:

· Την υποβάθμιση της αξίας ακινήτων, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε ηχορρύπανση.

· Τη μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία των ανθρώπων οι οποίοι την επόμενη μέρα στην εργασία τους έχουν πρόβλημα.

· Την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις οι οποίες αγνοούν τους νόμους και δε διαθέτουν ηχομόνωση έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Το δίκτυό μας είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας η οποία λειτουργεί στα πλαίσια των νόμων, προσφέρει δίκαια αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες απαιτούν εκπαίδευση και ποιοτική εργασία συνεισφέροντας στην αύξηση του συνολικού πλούτου της κοινωνίας.

Ζητάμε από τους πάσχοντες βαρέως ή και ελαφρύτερα συμπολίτες μας, να πλαισιώσουν την Κίνηση Πολιτών που συνεργάζεται με το Δίκτυο. Δυστυχώς στην πατρίδα μας δίνουμε αγώνες όχι για περαιτέρω εξέλιξη της κοινωνίας αλλά για να προασπίσουμε δικαιώματα, που έχουμε εκ του συντάγματος και της νομοθεσίας, τα οποία βάναυσα παραβιάζονται και εμποδίζεται έτσι κάθε πρόοδος.

Φοβούμαστε ότι αν οι αρχές συνεχίζουν να ολιγωρούν, θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, συνέπεια της ψυχικής έντασης πολλών συμπολιτών μας που δε μπορούν να ησυχάσουν και να κοιμηθούν τις αναφερόμενες ως ώρες κοινής ησυχίας.

Καλούμε τους πολίτες, που θεωρούν ότι η ποιότητα της ζωής τους συναρτάται από τα επίπεδα θορύβου να επικοινωνούν με εκπροσώπους του Δικτύου και της Κίνησης να ενημερώνονται για τις συναντήσεις –οι οποίες γίνονται κάθε μήνα και απευθύνονται και στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα– και από κοινού να προσπαθούν να βρουν τρόπους και ενέργειες αντιμετώπισής των. Για τις συναντήσεις μπορείτε να μάθετε στα τηλ: 2610.321010 (7μμ-9μμ.), 2610.451790 (8-12πμ.) και 2615.002009

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για τις δράσεις του Δικτύου από την ιστοσελίδα: www.ixoripansistop.gr και να επικοινωνούν με το Δίκτυο μέσω email: [email protected].

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

● ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

● ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

● ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

● ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

● ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr