Ο Βρετανός που απειλείται με ποινή πενταετούς φυλάκισης για την απόπειρά του να βγάλει μία τετράχρονη Αφγανή από τη ζούγκλα του Καλαί λέει ότι "απλώς δεν μπορούσε να την αφήσει εκεί".

Ο Ρομπ Λόρι, 49 ετών, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είχε επίγνωση ότι "έκανε κάτι παράνομο". "Αλλά δε θεωρώ ότι έκανα κάτι παράνομο από ηθικής άποψης", προσθέτει ο διευθυντής εταιρείας καθαρισμού.

Ο πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι προσπάθησε στα τέλη του Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα του πατέρα της, να περάσει τη μικρή Αφγανή στη Βρετανία, όπου ζουν συγγενείς της, στην πόλη του Λιντς, "πέντε μίλια από το σπίτι μου".


Ο πρώην στρατιωτικός με την μικρή Αφγανή

Ο πρώην στρατιωτικός με την μικρή Αφγανή

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία και διώκεται για συνδρομή και παράνομη διαμονή. Απειλείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Δημόσια έκκληση υπέρ του Ρομπ Λόρι είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες το βράδυ 53.000 υπογραφές στη Γαλλία και περισσότερες από 44.000 στη Βρετανία. "Δε θα αποφύγω τις ευθύνες μου ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ", λέει ο Ρομπ Λόρι.

"Συγκλονισμένος" από τη φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, του μικρού αγοριού από τη Συρία που βρέθηκε πνιγμένο σε παραλία της Τουρκίας, αποφάσισε να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες. Άρχισε λοιπόν να πηγαινοέρχεται στο Καλαί μεταφέροντας ρούχα, τρόφιμα και υλικά για την κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων. Εκεί συνάντησε την Μπαχάρ Αχμάντι, το κοριτσάκι από το Αφγανιστάν και τον πατέρα του Ρεζά Αχμάντι.


"Προσπαθούσα να μοντάρω την πρώτη παράγκα, όταν εμφανίσθηκε ξαφνικά. Άρχισε να με βοηθάει. Δεν ήταν παρά τεσσάρων ετών, αλλά προσπαθούσε να μεταφέρει σανίδες και να καρφώσει καρφιά, με ακολουθούσε παντού", διηγείται ο Ρομπ Λόρι, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο.

Σύντομα, ο πατέρας του κοριτσιού έρχεται για να του ζητήσει να μεταφέρει την κόρη του στο Λιντς. "Το βράδυ που τελικά δέχτηκα, καθόμασταν γύρω από μία φωτιά στον καταυλισμό. Η Μπρου καθόταν στα γόνατά μου και τελικά αποκοιμήθηκε γαλήνια. Εκείνη τη στιγμή είπα 'δεν μπορώ να την αφήσω εδώ!' . Αυτό το κοριτσάκι έχει ένα ζεστό κρεβάτι να το περιμένει πέντε μίλια από το σπίτι μου. Απλώς δεν μου φαινόταν δίκαιο να την αφήσω εκεί, μέσα στη σκηνή, μέσα στη ζούγλα".


Η «ζούγκλα» του Καλαί όπου ζει η μικρή

Η «ζούγκλα» του Καλαί όπου ζει η μικρή

Έκρυψε το παιδί σε έναν αποθηκευτικό χώρο του φορτηγού του για να το περάσει από τα σύνορα. "Είχα ήδη περάσει τον γαλλικό και το βρετανικό τελωνειακό έλεγχο, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά μύρισαν κάτι στο φορτηγό μου". Τελικά τα σκυλιά είχαν εντοπίσει δύο ενήλικες Ερυθραίους, που είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος του οχήματος εν αγνοία του Ρομπ Λόρι.

"Δεν το ήξερε, αιφνιδιάστηκε και φοβήθηκε", λέει η συνήγορός του Λουσίλ Αμπάσαντ, διευκρινίζοντας ότι ο Βρετανός κατηγορείται μόνο για τη μικρή Αφγανή.


Κατά την επιστροφή στο γαλλικό έδαφος, η γαλλική αστυνομία του βάζει χειροπέδες και περνά σε κατάσταση σοκ τρεις ημέρες σε κέντρο κράτησης. Απελευθερώθηκε με εγγύηση και θα δικαστεί στις 14 Ιανουαρίου στη Μπουλόν-συρ-Μερ. Η μικρή Αφγανή οδηγήθηκε πίσω στον πατέρα της, στη ζούγκλα του Καλαί.

"Ναι, ο Ρομπ δεν τήρησε τον νόμο, αλλά δεν του αξίζει να πάει στη φυλακή διότι έδειξε ανθρωπιά", αναφέρεται στο κείμενο της γαλλικής έκκλησης.