Πόσο μπορεί να κοστίζει μία φθαρμένη μάλλινη ζακέτα, με μία τρύπα και ένα κουμπί λιγότερο; Και κυρίως, θα την αγόραζε κανείς;

Τη συγκεκριμένη σίγουρα και μάλιστα αρκετά ακριβά. Πρόκειται για την πράσινη ζακέτα που φορούσε ο Κερτ Κομπέιν σε μία εμφάνισή του, στο MTV Unplugged, το 1993 και η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία για 137.500 δολάρια.

Από τη στιγμή που την έβαλε ο τραγουδιστής των Nirvana σε εκείνη την εμφάνιση που είχε μαγνητοσκοπηθεί στα στούντιο της Sony, στη Νέα Υόρκη, θεωρήθηκε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της μουσικής. Η εκπομπή αυτής της «συναυλίας» είχε μεταδοθεί ένα μήνα αργότερα.


Αρχικά ο οίκος δημοπρασιών Julien's εκτίμησε ότι η ζακέτα θα «πιάσει» 40.000-60.000 δολάρια, αλλά τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Και όλα αυτά παρότι της λείπει ένα κουμπί, έχει μία τρύπα από κάψιμο και σε κάποιο σημείο έχει ξεβάψει.

Τη ζακέτα έδωσε στον οίκο ένας φίλος της οικογένειας του Κερτ Κομπέιν. Στην ίδια δημοπρασία επρόκειτο να πωληθεί και μία τούφα από τα μαλλιά του τραγουδιστή, ο οποίος αυτοκτόνησε to 1994, αλλά ο εκπρόσωπος της οικογένειας την απέσυρε την τελευταία στιγμή.


Nirvana - About A Girl (MTV Unplugged)