Το Φουκέτς, ένα από τα διασημότερα εστιατόρια στον κόσμο, αν και οι τιμές του το καθιστούν απαγορευτικό για πολλούς, βρίσκεται στο πιο σικάτο μέρος του κόσμου: απέναντι από την αψίδα του Θριάμβου, στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού.

Καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο δίνουν το ραντεβού τους στο διάσημο εστιατόριο εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχει ονομαστεί ιστορικό μνημείο όχι μόνο για την ιστορικότητα του κτιρίου αλλά και για τους τόμους ιστορίας που έχουν γραφεί πίσω από τους χρυσοποίκιλτους τοίχους του.


Για πρώτη φορά, στην ίδια τοποθεσία άνοιξε ένα μικρό καφέ, με την ονομασία The Criterion, το 1899 και ήταν ένα μέρος για να συναντούνται οι αμαξάδες. Ο ιδρυτής του μαγαζιού ονομαζόταν Louis Fouquet, αλλά τότε στη μόδα ήταν να βαπτίζουν τα καφέ με τον εγγλέζικο τρόπο, έτσι το αποκάλεσε Fouquet’s. Εξάλλου και ένας άλλος, ο Maxime Gaillard, την ίδια εποχή, από σερβιτόρος άνοιξε ένα δικό του μαγαζί και το ονόμασε Maxim’s, κοντά στην Πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού και είναι σήμερα ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της πόλης.


Ο διάδοχος του Φουκέτς Λεοπόλδος Μουριέ, κρατάει το όνομα αλλά μεταμορφώνει το μέρος σε ένα σούπερ σικ εστιατόριο για να προσελκύσει τις μεγάλες περιουσίες και τις διασημότητες της εποχής. Το αφεντικό ήταν φαν των γρήγορων αυτοκινήτων και αεροπλάνων και οι πελάτες του σύντομα γίνονται διάσημοι, μεταξύ αυτών ο Εττόρε Μπουγάτι, κατασκευαστής των διάσημων Bugatti. Ο κόσμος του θεάματος, επίσης, συγκεντρώνεται στο Φουκέτς και αυτό δεν άλλαξε για πάνω από έναν αιώνα.

Ο κατάλογος με τους καλλιτέχνες που έτρωγαν εκεί είναι ατελείωτος. Εδώ και πολλά χρόνια, οι νικητές του Φεστιβάλ των Καννών, δειπνούν στο Φουκέτς. Αλλά και οι πολιτικοί, όπως αναφέρει το iefimerida, είναι πανταχού παρόντες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Πουανκαρέ, το 1913, έτρωγε συνέχεια στο αγαπημένο του εστιατόριο. Χάνει για κάποια χρόνια τη λαμπρότητά του, αφού οι διάσημες παρέες μεταφέρονται στο Μονπαρνάς, στο Σαν Ζερμέν, στο Μαραί.


Στα τέλη του 1970, ο νέος ιδιοκτήτης Μορίς Καζανόβα, ξαναδίνει στο εστιατόριο την αλλοτινή του λάμψη και γίνεται τόπος «προσκυνήματος» από εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Πρέπει να κλείσεις τραπέζι από μήνες για να δειπνήσεις στου Φουκέτς.

Το 1988 η αίθουσα του εστιατορίου ταξινομείται ιστορικό μνημείο.

Από το 1999 το Φουκέτς ανήκει στο γκρουπ καζίνο Lucien Barrière και εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβό. Ψάρι, αρνί, φιλέτο, σουφλέ με Grand Marnier είναι τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου και κοστίζουν άνω των 50 ευρώ, έκαστο.