Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να δείχνουν πως το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. δεν πρόκειται να δοθεί.

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχουν να πουν οι Θεσμοί, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει τη βοήθεια, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο οποιος μάλιστα έκανε μάλιστα μνεία στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θέτοντας το ως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος κύματος -αναφορικά με την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης- κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «δε βλέπει» όπως είπε εκταμίευση των 2 δισ στη σημερινή συνεδρίαση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε πάντως την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια ανοιχτά θέματα. Όπως ανέφερε υπάρχει χρονική πίεση για την ολοκλήρωση και των δύο σετ μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διακυβέρνηση των τραπεζών, μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πολλή δουλειά έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αποτελεί «βασική προτεραιότητα» έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, τεράστια δείχνει να παραμένει η απόσταση ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική πλευρά αναφορικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει τη διαπραγμάτευση εάν δεν διευθετηθούν αυτά τα δύο θέματα. Στόχος είναι να προστατευθούν οι κατοικίες των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. 

Νωρίτερα, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προϊδέασαν για την αρνητική απόφαση του Eurorgroup, λέγοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα. Κυριότερο εξ αυτών το θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γεγονός που ομολόγησε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση έφτασε στο τέλος της και τώρα αναζητείται πολιτική συμφωνία.

Έτσι όλα βρίσκονται στον αέρα: ουδείς γνωρίζει αν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ ή όχι, αν θα αλλάξει (πάλι) ο νόμος για τις 100 δόσεις ή όχι, αν η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό ή όχι, ποια πρώτη κατοικία θα προστατεύεται και μέχρι ποιου ποσού.

Και αν το θέμα των κόκκινων δανείων, του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των 100 δόσεων αποτελούν «προαπαιτούμενα» -κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται συμφωνία με τους δανειστές για να κλείσουν τα συγκεκριμένα μέτωπα- δεν ισχύει το ίδιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Και αυτό το «μέτωπο» έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες αλλά δεν λέει να κλείσει καθώς οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται από μέρα σε μέρα. Ίδια εικόνα και με το πετρέλαιο θέρμανσης: υποτίθεται ότι η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες αλλά περιμένει και αυτή να πάρει υπογραφή.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική στο να κλείσει «μέτωπα» ακόμη και αυτά που έχει ανοίξει από μόνη της. Η αλλαγή των τελών κυκλοφορίας, δεν υπαγορεύεται από κανένα μνημόνιο ενώ είναι σαφές ότι το μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει δημοσιονομικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, υπερφορολογείται ήδη.

Υποτίθεται ότι οι ανακοινώσεις θα είχαν γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς βάσει νόμου, τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί στους οδηγούς από την 1η Νοεμβρίου. Δεν συνέβη ενώ είναι άγνωστη ακόμη η ημερομηνία ανάρτησής τους. Προς το παρόν, ολόκληρος ο κλάδος – συμπεριλαμβανομένων και των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων- περιμένουν στο… ακουστικό τους για να καταλήξει η κυβέρνηση.

Στο ακουστικό τους περιμένουν και οι αγοραστές του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στη μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά, στο ψαλίδισμα των εισοδηματικών κριτηρίων, ακόμη και στην αλλαγή των ποσοτήτων που θα επιδοτούνται.

Οριστικές αποφάσεις… προσεχώς

Περισσότεροι από 800.000 οφειλέτες του δημοσίου, περιμένουν και αυτοί μια απόφαση: θα περιοριστούν οι δόσεις που θα έχουν στη διάθεσή τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους; Θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο; Θα βγουν από τη ρύθμιση με το… ζόρι όσοι είχαν μεγάλες οφειλές;

Ο προβληματισμός φουντώνει και δεν αφορά μόνο στο κατά πόσον θα κλείσουν τα συγκεκριμένα «μέτωπα». Υποτίθεται ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc, είναι μέσα στις επόμενες 40 ημέρες να έχουν κλείσει τα πάντα ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος.

Δηλαδή, μέσα σε 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα ψαλιδιστεί η δαπάνη για τις συντάξεις κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για το πώς θα ληφθούν φορολογικά μέτρα 750 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018, για το ποιο θα είναι το οριστικό περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 για το πώς θα κλείσουν περισσότερα από 35 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο «2ο πακέτο» αλλά και για το πώς θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπροστά στις «μάχες» που έρχονται, αυτή για τις κατασχέσεις των ακινήτων θα μοιάζει… προθέρμανση.

Διότι αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δεν θα έχει απέναντί της μόνο τους δανειστές αλλά και τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες των αγροτών, των συνταξιούχων κλπ οι οποίες και θα αντιδράσουν.

Σταθάκης: Χρειάζεται πολιτική συμφωνία για την πρώτη κατοικία

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στους πλειστηριασμούς και το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομίας αφού δήλωσε ότι έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και τώρα αναζητείται πολιτική συμφωνία.

Η Ελλάδα θα αναζητήσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως επεσήμανε «η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς έκλεισε τον κύκλο της.... άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί, για την προστασία από πλειστηριασμούς».

«Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα - υπάρχουν θέματα που πρέπει να κλείσουν αλλά αυτό είναι εφικτό - και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας» υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Real.fm.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η δόση δε μπορεί να εκταμιευτεί

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Τα 2 δισ. μπορεί να δοθούν μες την εβδομάδα

Υπάρχει πιθανότητα αν και όχι «υψηλή» να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, αφού, όπως είπε δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να δοθεί σήμερα.

«Η ελληνική κυβέρνηση, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, έχει φροντίσει να εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα σημεία που Ελλάδα και δανειστές δεν φαίνεται να συμφωνούν», σημείωσε.

Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, εάν και οι δύο πλευρές εμφανιστούν πρόθυμες να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από τις απαιτήσεις τους, συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί.

Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντόμπροφσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημείωσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Καζμίρ: Έχουμε μείνει για ακόμη μια φορά πίσω

Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα που εμποδίζουν την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και την ίδια την αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Π. Καζμίρ. Πρόσφατα είδαμε είχαμε κάποια καλά νέα από την Ελλάδα αναφορικά με τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών. Έχουμε ωστόσο για ακόμη καθυστερήσει. Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη να δούμε μια ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δήλωσε ο Καζμίρ, μέσα από το λογαριασμό του στο twitter.