Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε και τη Σκάλα Συκαμιάς όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με μια από τις δυο γιαγιάδες της περίφημης φωτογραφίας με το μικρό προσφυγόπουλο. 


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντησαν στην περίφημη «Παναγιά τη Γοργόνα»-σήμα κατατεθέν της περιοχής, οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με επικεφαλής τον πρόεδρο τους, Γιώργο Σαρόγλου. Ανάμεσα τους και μια από τις διάσημες πλέον γιαγιάδες της φωτογραφίας με το μικρό προσφυγόπουλο, η Αιμιλία Καμβύση, την οποία ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για τη στάση της.  «Δεν έκανα και κανένα μεγάλο πράγμα», του απάντησε εκείνη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να της απαντά «το ξέρω για μας τους Έλληνες δεν είναι μεγάλο κάτι τέτοιο. Αλλά να θυμάστε ένα πράγμα: Γι’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν παραέξω από την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο πράγμα και μεγάλο μάθημα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, γιατί ποτέ δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν εάν δεν τους το αποδείξουμε τι γίνεται σ’ αυτόν τον τόπο και τι κάνει αυτός ο τόπος».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με κατοίκους του χωριού και δέχθηκε τα δώρα του προέδρου τους, βιβλία του μεγάλου συμπατριώτης τους του Στρατή Μυριβήλη. Κλαίγοντας η Βάνα Φωκά και η Ρούλα Κάϊτατζη από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο εκ μέρους των 140 κατοίκων του λέγοντας πως «οι αριθμοί είναι δυσανάλογοι, τόσο του πληθυσμού μας όσο και χωροταξικά. Ολόκληρη η Λέσβος και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του χωριού μας αποδείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανακουφίσουμε τον πόνο τους, ο καθένας μας με τις δικές του δυνάμεις. Πολεμάμε ένα πρόβλημα που έχει κατά πολύ υπερβεί τις δυνατότητές μας σε ένα δράμα που συνεχώς οξύνεται. Επιμένουμε» του είπαν, ενώ αναφερόμενες στις συμπατριώτισσές τους γιαγιάδες, «χωρίς τη δική σας παρέμβαση για οριστική λύση του μεταναστευτικού, σας διαβεβαιώνουμε ότι αύριο, σήμερα, τώρα οι γιαγιάδες της Λέσβου θα κρατήσουν στην αγκαλιά τους άψυχα πνιγμένα παιδικά κορμάκια»