Σχέδιο για την ανάπλαση της άνω πόλης έχει στα σκαριά ο Δήμος Πατρέων και η δημοτική αρχή, με τις τεχνικές υπηρεσίες να ολοκληρώνουν τις μελέτες, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί μέσα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το έργο αυτό πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της άνω πόλης της Πάτρας και να αναδείξει την ιστορική και πολιτιστική της αξία.

Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει το Αρχαίο Ωδείο, την Γερμανού, το Τάσι (Παντοκράτορα), το Τριτάκη, τα Ταμπάχανα και φτάνει έως τη συνοικία του Κάστρου. Οι μελέτες του Δήμου περιλαμβάνουν την αλλαγή πεζοδρομίων στην Γερμανού, αλλά και την τοποθέτηση νέων φωτισμών που θα ταιριάζουν με το νέο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, θα φτιαχτούν λιθόστρωτα πλακίδια, αλλά και θα τοποθετηθούν δεντροστοιχίες, με στόχο να αναδείξουν τον κεντρικό αυτό δρόμο της άνω πόλης, που ουσιαστικά αποτελεί την διαχωριστική γραμμή με την σύγχρονη πόλη της Πάτρας.

Παράλληλα, το σχέδιο ανάπλασης θα επεκταθεί στη συνοικία Τάσι έως και το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, αλλά και την περιοχή του Κάστρου, με τα σοκάκια και τα δρομάκια της περιοχής να αλλάζουν όψη και να πλαισιώνονται από διάφορα φωτιστικά και δεντράκια που θα δίνουν περισσότερο φως και πράσινο στις εκεί γειτονιές.

Βασικός στόχος των μελετών που έχουν γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι η ανάπλαση της περιοχής να αναδείξει τα νεοκλασικά κτίρια και τα χαγιάτια που υπάρχουν στα στενά και στα σοκάκια, δίνοντας στην άνω πόλη την παλιά της αίγλη σε μία σύγχρονη όμως μορφή.


Στόχος η δημιουργία Βυζαντινού Μουσείου στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Στο σχέδιο ανάπλασης, εξάλλου, περιλαμβάνεται και ο δρόμος μπροστά από το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεση του το patrasevents.gr πρόκειται να πεζοδρομηθεί.

Όσο για τα σχέδια που έχει δημοτική αρχή για το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στόχος της, είναι να το μετατρέψει σε Βυζαντινό Μουσείο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη ο Δήμαρχος έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την οικονομική συνδρομή του κράτους για τις εργασίες διαμόρφωσης που θα πρέπει να γίνουν.

Πάντως, σε ότι αφορά το σχέδιο ανάπλασης, οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής θεωρούν σίγουρη την έγκριση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ του όλου έργου για αυτό και έχουν προχωρήσει τις μελέτες.