Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχει για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Καρπέτας, που συμμετείχε στις Βρυξέλλες στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής για τη Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη (Commission for Sustainable Territorial Development) της ARLEM (Συνέλευση των Ευρω-Μεσογειακών Περιφερειών και Δήμων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κατά τη συζήτηση της έκθεσης της ARLEM με θέμα:

«Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαχείριση της μετανάστευσης στην περιοχή της Μεσογείου», παρενέβη αναφέροντας ότι το πρόβλημα είναι εκρηκτικό για τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά οι Περιφέρειες της Μεσογείου μέχρι στιγμής δέχονται τεράστια πίεση και αναλαμβάνουν σημαντικές ευθύνες πέραν των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν σωστά τις καταστάσεις αυτές.

«Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχίσουν στο μέλλον να αυξάνονται. Αν δεν εφαρμοστούν τώρα βιώσιμες πολιτικές αντιμετώπισής τους, στο μέλλον η ΕΕ θα αναγκαστεί να εφαρμόσει λύσεις, που δεν θα αντίκειται μόνο στις Διεθνείς Συμβάσεις αλλά και στον ίδιο τον Πολιτισμό και τις Αξίες της Ευρώπης» και τόνισε ο κ. Καρπέτας και συμπλήρωσε: «Ακούσαμε σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το θέμα είναι το πότε θα εφαρμοστούν.

Οι αριθμοί προσφύγων για μετεγκατάσταση είναι πολύ μικροί και στη φάση αυτή είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνη στην ελονοσία. Δεν είναι δυνατή η διαχείριση του μεταναστευτικού χωρίς τη μακροπρόθεσμη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης/διέλευσης των ροών».

Επίσης ο κ. Καρπέτας αναφέρθηκε στην εκστρατεία αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στην οποία εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρωτοστατούν οι Περιφέρειες Προβηγκίας - Άλπεων - Κυανής Ακτής, Καταλονίας και Σικελίας, τονίζοντας ότι οι Μεσογειακές Περιφέρειες είχαν από καιρό συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης και είχαν προειδοποιήσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την ARLEM, όπου συμμετέχουν και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι Περιφερειών και Δήμων από χώρες της Μεσογείου εκτός ΕΕ, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη «διπλωματία των Περιφερειών και των Πόλεων» και κυρίως στην ενίσχυση και επέκταση των υφιστάμενων πλαισίων περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Περιφερειών και για να θεμελιωθεί σε τοπικό επίπεδο η αλληλεγγύη που βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της ARLEM ο κ. Καρπέτας είχε επαφές με τον Δήμαρχο της Τρίπολης της Λιβύης, Abdlrauf Beitelmal, το Δήμαρχο του Beit Sahour της Παλαιστίνης και Αντιπρόεδρο της ARLEM, Hani Abdelmasih Al-Hayek, και το Γενικό Διευθυντή Τοπικών Συμβουλίων του Υπουργείου Δημοτικών Υποθέσεων της Ιορδανίας, Hussain Mhaidat, όπου συζήτησαν θέματα πιθανών συνεργασιών.

Από αύριο Τετάρτη 4 έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο κ. Καρπέτας θα συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.