Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παρέστη εκπροσωπώντας το Σώμα, στην εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος του Διστόμου, που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί, με μεγάλη συμμετοχή, στο ΓΕΛ Παραλίας και στο πλαίσιο εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρχή της ομιλίας της, συνεχάρη τον Διευθυντή του ΓΕΛ Γιώργο Καρατζά και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης μνήμης, αλλά και για την επιτυχή διοργάνωσή της.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που καλεστήκαμε και ήρθαμε σε μια εκδήλωση που ετοίμασαν καθηγητές και μαθητές, γιατί ιδιαίτερα οι πνευματικοί άνθρωποι, οι καθηγητές όλων των βαθμίδων, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, έχουν χρέος να μην αφήνουν τις νέες γενιές ανυπεράσπιστες στα πιράνχας της λεγόμενης πληροφόρησης και της δήθεν μόρφωσης.

Στο Δίστομο ο φασισμός έχει να επιδείξει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματά του.

Τον Ιούνη του ’44 το χωριό του Διστόμου γνώρισε τη σφαγή, τον όλεθρο, την κτηνωδία του φασισμού. Το έγκλημα είναι η δεύτερη φύση του φασισμού, ένα έγκλημα που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει. Διακόσιοι είκοσι εννέα εκτελεσμένοι μέσα στο χωριό του Διστόμου, εξήντα επτά εκτελεσμένοι στα χωράφια και στους γύρω δρόμους της περιοχής. Με τι λόγια να περιγράψεις τη σφαγή του αγέννητου παιδιού από την κοιλιά της μάνας του, του παιδιού που σφάχτηκε, ενώ πρώτα είδε να σφάζουν τη μάνα του, τα αδέρφια του;

Κι όμως πρέπει να βρούμε τα λόγια, είναι χρέος μας, να μιλήσουμε στις νέες γενιές, να πούμε την αλήθεια στα νέα παιδιά, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, όχι μόνο για τα εγκλήματα του φασισμού, αλλά κυρίως να τα βοηθήσουμε να μάθουν ότι ο φασισμός - ναζισμός θρέφεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, τον καπιταλισμό, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους.

Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη γι' αυτό, από το γεγονός ότι στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και κυριαρχίας της στην Ευρώπη, μεγαλουργούσαν μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως αυτός της Siemens.

Έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, που σήμερα προσπαθούν να ξαναγράψουν στην Ε.Ε., διαστρεβλώνοντας και συκοφαντώντας την πάλη των λαών, εξισώνοντας θύτες και θύματα.

Ξέρουμε ότι τα βιβλία του υπουργείου και της Ε.Ε., δεν διδάσκουν όλη την ιστορική αλήθεια και ότι χρειάζεται αυξημένη ευθύνη και πολλές φορές απειθαρχία από τους διδάσκοντες για να πουν την αλήθεια στα παιδιά, για το τι έγινε στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Χορτιάτη και αλλού.

Ως Δημοτική Αρχή, με πολιτική άποψη για το φασισμό – ναζισμό και τους σύγχρονους απογόνους τους τη Χρυσή Αυγή, έχουμε θέση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δε διευκολύνουμε τη δράση αυτού του ναζιστικού μορφώματος με κανένα τρόπο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι ο τοποτηρητής των εκάστοτε κυβερνήσεων, θεωρεί παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος δε, καλείτε στον ανακριτή να δώσει εξηγήσεις, γιατί δεν εφαρμόζει του αστικούς νόμους.

Και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στη δύσκολη δουλειά σας και καλούς αγώνες, γιατί «…για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…», όπως λέει και ο ποιητής».