Νεαρά παιδιά πέφτουν στα δίχτυα παραθρησκευτικών οργανώσεων που έχουν ξεφυτρώσει σαν «μανιτάρια» τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα.

Οργανώσεις που έχοντας σαν προκάλυμμα εκπαιδευτικά σεμινάρια διαφόρων τύπων, με ψυχολογικό και φιλοσοφικό κυρίως υπόβαθρο, έχουν απλώσει την δράση τους στην Πάτρα τους τελευταίους μήνες, προσηλυτίζοντας αρκετούς νέους, εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις.

Τους μυούν, μάλιστα, στο μυστικιστικό συνήθως περιεχόμενο της φιλοσοφίας τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σε θέση να φέρουν και αυτοί αργότερα νέα άτομα στην οργάνωση, με αποτέλεσμα η οργάνωση να μεγαλώνει συνεχώς από μήνα σε μήνα.  

Η νέα «μόδα» που έχει προκύψει στις τάξεις των νέων τους τελευταίους μήνες είναι φυσικά απόρροια της κρίσης και των κοινωνικών συνθηκών που ζούμε, με τους νέους να μην έχουν δουλειά, να φοβούνται το αύριο και έχοντας φτάσει σε απόγνωση να βρίσκουν παρηγοριά σε τέτοιες οργανώσεις.

Οργανώσεις που φαινομενικά δείχνουν ακίνδυνες, όμως σύμφωνα με τα όσα έχουν μαρτυρήσει κατά καιρούς πρώην μέλη τους που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τα δίχτυα τους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Τα ανώτερα στελέχη των οργανώσεων υπόσχονται στους νέους ότι μέσα από την εκπαίδευση τους, έχοντας σαν βασικό εφόδιο της γνώσης τους, μία υποτιθέμενη αυτογνωσία, θα καταφέρουν να βρουν την πίστη και τις δυνάμεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν την ζωή τους.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα σεμινάρια αυτά δεν είναι δωρεάν, ενώ από την στιγμή που κάποιος μπει σε μία τέτοια παραθρησκευτική οργάνωση, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να βγει με τα υπόλοιπα μέλη να τον πείθουν, ακόμα και με την μορφή απειλών ή δια της βίας…