Δίνουν μαθήματα συμπεριφοράς και ανθρωπιάς οι Γάλλοι, στο θέμα των προσφύγων, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Δίπλα σε δύο χημικά εργοστάσια, λίγα μέτρα από τον εθνικό δρόμο, μέσα στις λάσπες ζουν 6.000 μετανάστες στην περιοχή του Καλαί της Γαλλίας. Είναι η λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί».


Παιδιά, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες ζουν εδώ επί μήνες, αλλά το σοκ τώρα έφθασε στην κοινή γνώμη. Το στρατόπεδο βρίσκεται εκτεθειμένο στα εργοστάσια χημικών Synthexim και Interor, τα οποία στοκάρουν τοξικά προϊόντα, ενώ υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων, ανάφλεξης κλπ.


Σήμερα, σκηνοθέτες, φιλόσοφοι, ερευνητές, διανοούμενοι της Γαλλίας υπογράφουν το Κείμενο των 800 με στόχο να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για την Ζούγκλα του Καλαί.
''Εδώ και εβδομάδες, πολλές οργανώσεις στο πεδίο ψάχνουν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Ζούγκλα του Καλαί.


5-6.000 άνθρωποι ζουν εγκαταλελειμμένοι σε παραγκούπολη, με ελάχιστο φαγητό καθημερινά, χωρίς νερό να πλυθούν, χωρίς τουαλέτες, με κίνδυνο να πέσουν θύματα επιδημιών, με προβλήματα στα δόντια και πληγές...'' γράφουν, μεταξύ άλλων.


Ιρακινοί σιίτες στη ζούγκλα του Καλαί

Ιρακινοί σιίτες στη ζούγκλα του Καλαί

«Βιασμοί γυναικών... Τα παιδιά σέρνονται στα σκουπίδια... Η αστυνομική βία καθημερινά... Ακροδεξιοί να μπουκάρουν στο στρατόπεδο... Η κυβέρνηση με το άλλοθι ότι δεν πρέπει να δώσει μήνυμα και σε άλλους μετανάστες και πρόσφυγες να έρθουν στη Γαλλία, αποφάσισε να αφήσει το καθήκον σε οργανώσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πλέον...», συνεχίζει το Κείμενο των 800.


Το στρατόπεδο «Ζούγκλα του Καλαί», όπως αναφέρει το iefimerida, βρίσκεται στην περιοχή του Καλαί, στη βορειο-δυτική Γαλλία, λίγο πριν το τούνελ της Μάγχης: