To 7o ΕΠΑΛ Πατρών και η «Τechno Talos» η ομάδα που κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής του Κατάρ, γράφει ήδη ιστορία και από ότι φαίνεται είναι αποφασισμένη να την συνεχίσει.

Πρόκειται επί της ουσίας για τρεις μαθητές της Γ’ Λυκείου του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών που μαζί με τον προπονητή και καθηγητή τους, Ευάγγελο Τσουραμάνη θα εκπροσωπήσουν την χώρα σε ένα τόσο μεγάλο και διεθνές εκπαιδευτικό διαγωνισμό ρομποτικής, στις 6 με 8 Νοεμβρίου.

Ο Παναγιώτης Αρβανιτάκης, ο Ζωής Αναστασόπουλος και ο Χρίστος Κριλής, τρεις μαθητές του τμήματος της Πληροφορικής του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών, μπόρεσαν με το ρομπότ που κατασκεύασαν να πάρουν την πρόκριση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2015 του Κατάρ και να γίνει το λύκειο τους το πρώτο ΕΠΑΛ στα χρονικά που διαγωνίζεται σε μία τέτοια διοργάνωση.

Χρειάστηκε βέβαια να πάρουν πρώτα το πρώτο βραβείο στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής που έγινε τον περασμένο Ιούνιο και την δεύτερη θέση στον 7ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής που έγινε στις αρχές του μήνα.

Έτσι, το λύκειο τους θα είναι το μοναδικό λύκειο από την Πάτρα που θα ταξιδέψει στις αρχές Νοεμβρίου στο Κατάρ για να διαγωνιστεί στην κατηγορία Open High School, σε μία διοργάνωση που θα πάρουν μέρος πάνω από 500 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ο προπονητής της ομάδας και καθηγητής του τμήματος πληροφορικής του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών, Ευάγγελος Τσουραμάνης τονίζει τα εξής μιλώντας στο patrasevents.gr: «Είναι καταρχήν ένας διαγωνισμός που έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι ομάδες θα κριθούν όχι μόνο με βάση αυτό που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν, αλλά με το σύνολο της παρουσίασης που θα κάνουν».


Μύθος και τεχνολογία

Η ομάδα του «Τechno Talos» πέρα από το ρομπότ που θα παρουσιάσει θα κάνει μία παρουσίαση που θα αφορά την χώρα και την πόλη από όπου προέρχεται, αλλά και τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης και γνώσεων για να προχωρήσει στην κατασκευή που δημιούργησε.

Το όνομα της ομάδας προέρχεται από δύο συνθετικά: από την τεχνολογία και από τον Τάλος, τον μυθικό που λέγεται ότι αποτέλεσε το πρώτο ρομπότ του κόσμου και που φτιάχτηκε στην αρχαία Ελλάδα, στα προϊστορικά χρόνια της εποχής του χαλκού, στο καιρό που άκμαζε ο μινωικός πολιτισμός.

Μύθος και τεχνολογία θα παίξουν, έτσι, ένα σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση της ομάδας του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών σε ότι αφορά το κομμάτι της έμπνευσης και της μάθησης, ενώ την δική της θέση θα έχει η σύγχρονη βιομηχανική τεχνολογία, καθώς θα παρουσιαστούν εικόνες και βίντεο από την Γέφυρα Ρίου Αντίρριου που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς στην όλη παρουσίαση σε ότι έχει να κάνει με το στοιχείο του θαυμασμού.

Παράλληλα, την δική της θέση στην όλη παρουσίαση θα έχει και η Πάτρα, με εικόνες και βίντεο, από σημεία αναφοράς που χαρακτηρίζουν την ιστορία της αλλά και αξιοθέατα που έλκουν τον επισκέπτη.


Το ΕV3 της Lego που πήρε ζωή

Τι είναι όμως αυτό που έχουν καταφέρει να φτιάξουν τα παιδιά του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών, δουλεύοντας για αρκετές ώρες στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και ακόμα περισσότερες ώρες στο σπίτι τους;

Πρόκειται για ΕV3 της Lego στο οποίο τα μέλη της ομάδας, δουλεύοντας πάνω σε ένα συγκεκριμένο project και δημιουργώντας το δικό τους λογισμικό, του έδωσαν ζωή και κίνηση, βάση ενός προγράμματος που να του δίνει την δυνατότητα να προσαρμοστεί πάνω σε διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα, πάντα υπό την ανθρώπινη επίβλεψη.

Το θέμα, άλλωστε, της Ολυμπιάδας, στην κατηγορία που θα διαγωνιστούν έχει να κάνει με το περιβάλλον, αλλά και τους φυσικούς πόρους, έχοντας την ονομασία «Ρομποτικοί Εξερευνητές». Το ρομποτάκι αυτό της Lego που έφτιαξαν τα παιδιά της ομάδας έχει τρεις βασικές ιδιότητες βάση του προγραμματισμού που του έχουν δημιουργήσει:

Αισθητήρα με υπέρυθρες που μέσω αυτού σου δίνεται η δυνατότητα να το καθοδηγείς. Μένοντας στο ίδιο πρόγραμμα πατώντας ένα κουμπάκι έχεις την δυνατότητα να του δίνεις οδηγίες τηλεκατεύθυνσης, μετατρέποντας το σε τηλεκατευθυνόμενο και να το καθοδηγείς εξ΄ αποστάσεως.

Παράλληλα, μέσα από αισθητήρες φωτός έχει την δυνατότητα να κινείται αυτόνομα, αναγνωρίζοντας και ξεπερνώντας τα όποια φυσικά εμπόδια, αλλά και να προσαρμόζεται ανάλογα σε φυσικά περιβάλλοντα που υπάρχουν γύρω. Έχει έτσι στην ιδιοσυστασία του αφενός το στοιχείο της αυτοματοποίησης και αφετέρου το στοιχείο της αντίληψης.

«Τα παιδιά εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται με αυτό για πάνω από οχτώ ώρες σε καθημερινή βάση, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το εξετάζουν, το παρατηρούν, με στόχο να το βελτιώσουν συνεχώς πάντα με βάση αυτά που θέλουν να πάρουν κάθε φορά από αυτή και τους στόχους και τις επιθυμίες της ομάδας» τονίζει ο προπονητής τους.

«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι για μας ο χρόνος δεν είναι χρήμα, όπως θέλει να μας περάσει ο δυτικός πολιτισμός εδώ και δεκαετίες. Για μας ο χρόνος έχει άλλη αξία, να τον απολαμβάνουμε δημιουργώντας και ζώντας αληθινά στη κάθε του στιγμή».


Οι στόχοι της ομάδας στο Κατάρ

Τα κριτήρια πάνω στα οποία θα κριθούν οι διαγωνιζόμενοι της Ολυμπιάδας εξαρτώνται από μία ποικιλία παραγόντων που έχουν να κάνουν με την παρουσίαση της κάθε ομάδας αλλά και από διαφορετικά επιμέρους στοιχεία που θα πρέπει να περάσουν οι διαγωνιζόμενοι στους κριτές.

Το συνολικό και ανώτατο όριο της βαθμολογίας φτάνει τους 200 βαθμούς με τα παιδιά του 7ου ΕΠΑΛ Πατρών να θέλουν να πετύχουν μία καλή θέση, ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την έβδομη κατάταξη που είχε πάρει ελληνική συμμετοχή, πριν από δύο χρόνια, στην Τζακάρτα.

«Το μυστικό πιστεύω μιας καλής βαθμολογίας στην όλη διοργάνωση είναι η παρουσίαση και για αυτό χρειάζεται να δώσουμε βάση σε αυτό» τονίζει σχετικά ο προπονητής της ομάδας.

«Ήδη πάντως η ομάδα έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα. Οι προσπάθειες μας ευοδώθηκαν εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα και το σχολείο μας να εκπροσωπεί ουσιαστικά όλη την χώρα, σε ένα τόσο μεγάλο διαγωνισμό.

Παρόλα αυτά είμαστε πάντα σε θέση να βάζουμε στόχους, θέτοντας καινούργιους όταν τους πετυχαίνουμε. Για αυτό και οι στόχοι μας είναι πάντα υψηλοί». Για τα παιδιά βέβαια της ομάδας μετράει και μόνο η εμπειρία της όλης συμμετοχής.

«Είναι σίγουρα σημαντικό που καταφέραμε να κερδίσουμε αυτή τη συμμετοχή και αυτό που ζητάμε πάνω από όλα είναι να απολαύσουμε την εμπειρία μας» δηλώνει ο Παναγιώτης Αρβανιτάκης.

«Η εμπειρία αυτή πιστεύω ότι θα μας δώσει πολλά για να συνεχίσουμε την ερευνητική μας προσπάθεια και αν καταφέρουμε και πάρουμε μία καλή θέση στον διαγωνισμό θα είναι ότι καλύτερο» τονίζει από την πλευρά του, ο Ζωής Αναστασόπουλος.

«Ο διαγωνισμός είναι σίγουρα ένα κίνητρο για να μπορέσουμε να εξελιχτούμε ακόμα περισσότερο στον τομέα της ρομποτικής, ενώ θα μας δώσει δύναμη και για τα μαθήματά μας, για να περάσουμε στις σχολές που θέλουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» τονίζει ο Χρίστος Κριλής.


Το ΕΠΑΛ και η αδικία του κράτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά αυτά θα διαγωνιστούν ανάμεσα σε τόσους και τόσους μαθητές σχολείων του εξωτερικού σε χώρες που η ρομποτική αποτελεί ξεχωριστό μάθημα, αλλά και ξεχωριστό τομέα εκπαίδευσης, κάτι που φυσικά δεν υπάρχει στην χώρα μας.

Και όχι μόνο αυτό. Τα παιδιά αυτά και γενικότερα οι μαθητές του ΕΠΑΛ που έχουν μία κλίση σε ειδικότητες τεχνολογικής κατεύθυνσης, δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να περάσουν σε ΑΕΙ της ειδικότητας τους!

Βλέπετε, με νέο φετινό νόμο το κράτος και το υπουργείο Παιδείας καταργεί το δικαίωμα σε μαθητές του ΕΠΑΛ να περάσουν σε ΑΕΙ, δίνοντας τους την δυνατότητα να σπουδάσουν μόνο σε ΤΕΙ.

Αδικία; Σίγουρα. Παρόλα αυτά ο Ευάγγελος Τσουραμάνης τονίζει: «Η πρόκριση μας στην Ολυμπιάδα είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο σύνολο του τομέα της πληροφορικής του 7ου ΕΠΑΛ, σε όλα τα τμήματα, τα οποία περιλαμβάνουν πάνω από 100 μαθητές και εργάζονται πάνω από 9 καθηγητές».

Η πολιτεία, άρα, θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά στο έργο των ΕΠΑΛ, να διώξει τη σκιά της μεταφοράς του επιτυχημένου τομέα της Πληροφορικής σε άλλο ΕΠΑΛ και την παραπομπή των καθηγητών από τις οργανικές τους θέσεις, αλλά και κάποια στιγμή να εισάγει το μάθημα της ρομποτικής στα σχολεία, δημιουργώντας και τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Η ρομποτική αποτελεί το μέλλον και στην περιοχή μας, τουλάχιστον σε εκπαιδευτικό επίπεδο, υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, με τον τοπικό φορέα της ΠΛΗΝΕΤ Αχαΐας να έχει κάνει ένα θετικό έργο στέλνοντας σε αντίστοιχα σεμινάρια επιμόρφωσης, εκπαιδευτικούς που είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη σύγχρονη τεχνολογία, παίρνοντας έτσι τις γνώσεις για να τις μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπληρωματικά μέλη της ομάδας είναι ο Καρατζιώτης Βαγγέλης και ο Καγιούλης Πέτρος.


Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2015 - 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας