ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ στη ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ:  «Μια γιορτή με τη Μαρίζα»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του θεσμού «Πολιτιστικά 2015» και ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιήσουν αφιέρωμα τιμής και μουσικοχορευτική εκδήλωση για την ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ,  για τη διαχρονική προσφορά της στην ελληνική μουσική, με τίτλο «Μια γιορτή με τη Μαρίζα».

Η Μαρίζα Κωχ, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα ερμηνεύσει κύκλο συνθέσεων της πάνω σε ποίηση Νίκου Καββαδία  - Γιώργου Σαραντάρη ,  Κώστα Βάρναλη, καθώς και τραγούδια της σε στίχους και μουσική δική της. Μαζί της αξιόλογοι μουσικοί, αλλά και όλα τα τμήματα χορού του Ομίλου σε μια μουσική και χορευτική αποτύπωση της διαδρομής και της προσφοράς της κας Μαρίζας Κωχ.

                Ο Όμιλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιπλέον,  συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια πολιτιστικής, χορευτικής δημιουργίας, με διδασκαλία Ελληνικών χορών σε εργαζόμενους, παιδιά εργαζομένων, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, και παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστραλία 2006). Έχει πλούσιες συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς και ερμηνευτές της παραδοσιακής μας μουσικής και τραγουδιού, όπως το Χρόνη Αηδονίδη, το Σάββα Σιάτρα, τη Νεκταρία Καραντζή, το Χρήστο Τσιαμούλη, τα «Χάλκινα της Γουμένισσας», τον Παναγιώτη Μυλωνά, το «Ιδιόμελο», τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, το Γεώργιο Κωτσίνη, τον Κυριάκο Γκουβέντα κ.ά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 8:00 μμ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ Α.Ε.

Το Αφιέρωμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες ως εξής:

Α' ΜΕΡΟΣ: Η Μαρίζα Κωχ συνθέτις κι ερμηνεύτρια.

·         Κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Νίκου Καββαδία

·         Μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη

·         Τραγούδια του Κώστα Βάρναλη

·         Τραγούδια σε στίχους και μουσική Μαρίζας Κωχ

Παίζουν οι μουσικοί

Γιώργος Σαλβάνος (πιάνο)

Ηλίας Βαμβακούσης (ούτι, τραγούδι)

Θωμάς Δρόσος (κλαρίνο)

Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα)

Τζένη Ντούρου (κρουστά, τραγούδι)

ΑΝΤΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ:

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών θα μιλήσουν για το «Πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια». Σε αυτό το διαδραστικό μουσικό δρώμενο, θα συμμετέχουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Ομίλου, με τραγούδι και χορό.

Β'ΜΕΡΟΣ: Τραγούδια και χοροί απ' το Αιγαίο Πέλαγος, των προσφύγων της Μ. Ασίας, του Μοριά

­

Παίζουν οι μουσικοί:

Νίκος Οικονομίδης, βιολί

Παναγιώτης Βέργος, σαντούρι

Αργύρης Ψαθάς, λαούτο

Θωμάς Δρόσος, κλαρίνο

ΦΙΝΑΛΕ

Σύμπραξη των δύο μουσικών σχημάτων. 

Η κα Μαρίζα Κωχ, θα τιμηθεί για την προσφορά της από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Όμιλο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Γρηγόριος Μικρώνης, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ 

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια και έγινε γνωστή για τις διασκευές της πάνω στα παραδοσιακά μας τραγούδια, με συνοδεία ηλεκτρικών οργάνων, καθώς και για τις μελοποιήσεις της πάνω σε ποιήματα του Νίκου Καββαδία. 

Στη σκηνή, η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε για πρώτη φορά το 1966, σε μια μπουάτ στην Πλάκα που ονομαζόταν ΤΖΑΚΙ, στην οδό Μουρούζη, δίπλα στη Ρώσικη πρεσβεία. Τραγουδούσε μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, που τότε ηχογραφούσε το ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, ενώ η ίδια ερμήνευε τραγούδια που είχε συνθέσει ο Μίκης, πάνω στη φωνή της , με τίτλο ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ, τα οποία δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, μιας κι εκεί τους βρήκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Το 1976 κατόπιν «παραγγελίας» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνέθεσε μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετείχε στο διαγωνισμό της Eurovision, στη Χάγη. 

Από την δεκαετία του ’70 έχει επανειλημμένα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, τραγουδώντας σε μουσικές σκηνές και θέατρα. Έχει ταξιδέψει και τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, από τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Το 1980 ήταν η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που έδωσε  ρεσιτάλ στο Πεκίνο. 

Η Μαρίζα Κωχ ,στην καλλιτεχνική της πορεία έχει κυκλοφορήσει 22 δίσκους, που περιέχουν δικές της συνθέσεις, παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και μια ενότητα από δίσκους με παραδοσιακά παιγνιδοτράγουδα και δικές της συνθέσεις για παιδιά. 

Εκτός από τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, έχει επίσης μελοποιήσει ποιήματα της Σαπφούς, του Κώστα Βάρναλη και του Γιώργου Σαραντάρη. Ο πρώτος της δίσκος με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με τίτλο «Αραμπάς» (1971) ήταν ο πρώτος δίσκος που έγινε χρυσός στην Ελλάδα. Στις ηχογραφήσεις των δίσκων της συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σολίστες της ελληνικής μουσικής.

Έχει εκδώσει πολλούς παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και τα τελευταία χρόνια διατηρεί μουσική παιδική σκηνή, δίνοντας κάθε χρόνο  παραστάσεις για παιδιά. Το 1996 δημιούργησε  το «Κέντρο Βιωματικής  Μουσικής Κίνησης και Λόγου-Μαρίζα Κωχ», που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών και φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δημιουργίας.

Το 2008 συνεργάστηκε  με το Ωδείο Αθηνών, στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής, δημιουργώντας παιδική παραδοσιακή χορωδία. Το Εργαστήρι Βιωματικής Μουσικής, κίνησης και Λόγου, τιμήθηκε για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον ‘Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων 

Η Μαρίζα Κωχ, έχει τιμηθεί για την μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων,  από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, ως γυναίκα δημιουργός, είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 2016, συμπληρώνει 50 χρόνια στο τραγούδι.