Οι χαμαιλέοντες είναι κυρίως γνωστοί για την ικανότητά τους να αλλάζουν το χρώμα του δέρματός τους, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Έχουν, επίσης, τραβήξει το ενδιαφέρον μας, χάρη στα ασυνήθιστα μάτια τους, τα οποία τους επιτρέπουν να βλέπουν ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις.

Πώς φαντάζεσαι ότι θα είναι αυτή η αίσθηση;

Τα μάτια του χαμαιλέοντα μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα, δίνοντάς του την ικανότητα να βλέπει προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος ενός χαμαιλέοντα μπορεί να συντονίζει τα μάτια του, ώστε να βοηθά το ζώο να επικεντρώνεται στο θήραμά του και να το πιάνει με την κολλώδη του γλώσσα.

Ερευνητές από το Διαδραστικό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής UCL, κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε για να μπορεί να μιμείται την ικανότητα του χαμαιλέοντα να κοιτά προς πολλές κατευθύνσεις. Έτσι, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να βλέπει τον κόσμο από μια παρόμοια οπτική.


"Το πρότζεκτ μας θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως μία συνάθροιση, μία συλλογή ετερογενών συστατικών, μία υλικοπληροφοριακή οντότητα, της οποίας τα όρια υποβάλλονται σε συνεχή κατασκευή και ανακατασκευή. Φανταζόμαστε το σώμα ως την πρωτότυπη πρόσθεση την οποία όλοι μαθαίνουμε να χειραγωγούμε, ώστε κάθε αντικατάσταση ή επέκταση να γίνεται μέρος μίας συνεχούς διαδικασίας αναβάθμισης της ανθρώπινης διαδικασίας", γράφουν οι δημιουργοί των PolyEyes.

"Το κοστούμι Polymelia (PolyEyes, PolyLimbs, Exoskeleton, Sensing Suit), προτείνει μια νέα γλώσσα επικοινωνίας για το μέλλον της πρόσθεσης και της ανθρωπότητας".