Ο τύπου 2 διαβήτης συνήθως αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών και αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας παράγει μικρότερη από την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπως πρέπει την παραγόμενη ινσουλίνη.

Ο τύπου 2 διαβήτης αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά συχνά απαιτούνται και φάρμακα ή/και ινσουλίνη.

Ανάλυση 18 διαφορετικών μελετών με τα συμμετοχή σχεδόν 500.000 εθελοντών έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ροφημάτων έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.

Πρόκειται για τον καφέ και το τσάι, όχι όμως και την καφεΐνη –ουσία που περιέχουν και τα δύο αυτά ροφήματα.

Το γεγονός εξηγείται από το ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να παρέχει το μεγαλύτερο όφελος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, και όπως αναφέρει το onmedόσοι πίνουν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια κανονικό καφέ ή τσάι την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 20% ή περισσότερο. Σε όσους, όμως, προτιμούν τον ντεκαφεϊνέ καφέ, η αντίστοιχη μείωση είναι 33%.

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα πέρα από τα 3-4, μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη κατά ένα πρόσθετο 7%.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η προστατευτική δράση του καφέ και του τσαγιού πιθανώς δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά σε άλλες ουσίες που περιέχουν αυτά τα ροφήματα – όπως το μαγνήσιο και οι αντιοξειδωτικές ουσίες λιγνάνες και χλωρογενικά οξέα.