Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ σε συνεργασία με το 6ο και το 9ο Γυμνάσιο Πατρών, πραγματοποίησε εκδήλωση στο κλειστό γήπεδο της Ε.Α.Π. τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «στην εκδήλωση αρχικά, έγινε παρουσίαση των Παραολυμπιακών Αθλημάτων με οπτικοακουστικό υλικό, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι αρχές με τις οποίες κατηγοριοποιούνται και αγωνίζονται οι αθλητές. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από αθλητές του Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ σε παραολυμπιακά αθλήματα τα οποία καλλιεργεί το σωματείο.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της Τοξοβολίας (εισηγητής: Μάριος Παπαδόπουλος), της Κολύμβησης (εισηγήτρια: Μελίνα Μεταξά Μαριάτου – Πρωταθλήτρια Ελλάδος 2015, Κατηγορία S5), της Αντισφαίρισης με Αμαξίδιο (εισηγητής: Επαμεινώνδας Σταμάτης -  Τριταθλητής Ελλάδος 2015 – Μέλος Εθνικής Ομάδας) και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (εισηγητής: Παναγιώτης Αγγελούδης – Πρωταθλητής Ελλάδος 2015, Κατηγορία ΤΤ3).

Ο Παναγιώτης Αγγελούδης μαζί με τους αθλητές της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Εύη Αγγελακοπούλου, Μελίνα Μεταξά Μαριάτου και Παναγιώτη Παπουτσόπουλο πραγματοποίησαν αγώνες επίδειξης παρουσιάζοντας θέαμα υψηλού επιπέδου.   Κορύφωση της εκδήλωσης αποτέλεσε ο αγώνας επίδειξης ενός νέου υβριδικού παιχνιδιού μπάσκετ (επίσημη ονομασία T.In.Basket – Total Integrated Basketball) το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιτρέπει την ταυτόχρονη παρουσία αθλητών με αμαξίδιο και αρτιμελών αθλητών στον ίδιο αγωνιστικό χώρο. Επίσημοι αγώνες T.In.Basket πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 23 Μαΐου 2015 στο Grosseto της Ιταλίας, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας

Προσαρμοσμένων Αθλημάτων (European Day of Integrated Sports 2015 – EDIS 2015).
Σε αυτή τη διοργάνωση, τρεις αθλητές του τμήματος Καλαθοσφαίρισης με Καρότσι του Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ μαζί με τρεις αρτιμελείς αθλητές του Α.Σ.Π. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, εκπροσώπησαν την Ελλάδα και κατέκτησαν αήττητοι την πρώτη θέση μεταξύ των  πέντε χωρών που συμμετείχαν (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Στον αγώνα επίδειξης του T.In.Basket, αγωνίστηκαν έξι αθλητές του τμήματος Καλαθοσφαίρισης με Καρότσι του Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, τρεις αρτιμελείς αθλητές του ΑΧΑΙΟΥ ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ και της ΝΙΚΗΣ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΥ και ο προπονητής του ΗΦΑΙΣΤΟΥ Γεράσιμος Τζάκης. Ο αγώνας είχε διάρκεια 2 οκταλέπτων και για την ιστορία η ομάδα με τις λευκές εμφανίσεις επικράτησε αυτής με τις μαύρες με σκορ 24-15.  

Η συνέχεια δόθηκε στους μαθητές των δύο σχολείων. Οκτώ μαθητές από το 6ο και οκτώ μαθητές από το 9ο Γυμνάσιο σε συνεργασία με δύο αθλητές του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε 2 αγώνες διάρκειας 8 λεπτών, παίζοντας είτε σε αγωνιστικό αμαξίδιο, είτε όρθιοι, ξεσηκώνοντας θύελλα επιδοκιμασιών από τους συμμαθητές τους.

Στον πρώτο αγώνα νίκησε το 9ο Γυμνάσιο ενώ στο δεύτερο επικράτησε το 6ο.  Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και να έρθουν σε επαφή με τα αγωνιστικά αμαξίδια, να δουν το ειδικό εξοπλισμό της τοξοβολίας και να συζητήσουν με τους αθλητές.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης επιτεύχθηκε μόνο με την βοήθεια πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Διευθυντή, το Σύλλογο Καθηγητών του 6ου Γυμνασίου και ιδιαίτερα την καθηγήτρια κ. Βασιλική Αλμπάνη για την πρόσκληση προς το σωματείο μας και την οργάνωση του χώρου της εκδήλωσης, τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των δύο σχολείων και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Ψαράκη για την καταλυτική του παρουσία και την βοήθεια που παρείχε για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, τους αθλητές Νίκο Δελαπόρτα, Νίκο Τσοκανά (ΑΧΑΙΟΣ ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ) και Αποστόλη Ανδρέου (ΝΙΚΗ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ) για τη συμμετοχή τους, το Φυσιοθεραπευτή και Έφορο του τμήματος Καλαθοσφαίρισης του ΗΦΑΙΣΤΟΥ κ. Γρηγόρη Κοντοδήμο για την παρουσίαση της εκδήλωσης, τη Διοίκηση και το προσωπικό του γηπέδου της ΕΑΠ για την παραχώρηση του χώρου και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Φυσικά δεν ξεχνάμε όλους όσους βρέθηκαν κοντά μας και ιδιαίτερα τους μαθητές των δύο σχολείων που συμμετείχαν παίζοντας μαζί μας».